По трасето на теснолинейката изграждат велоалея от гара Кочериново до Рилския манастир

Изграждане на велоалея от гара Кочериново до гара Рилски манастир, по маршрута на старото трасе на съществувалата до 1960 година теснолинейка, с обособяване на зони за отдих предвижда общината в Кочериново, съобщиха от областната администрация в Кюстендил.

600-милиметровата Рилска железница е обслужвала книжно-мукавената фабрика в полите на Рила в началото на миналия век. Тя е била с дължина от 40 км и е била създадена за нуждите на Балабановата фабрика през 1920 г. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници. Теснолинейката се е движела с 10 км/ч., имала е и представителен царски вагон.

Предвидената в плана за интегрирано развитие на община Кочериново за 2021-2027 г. велоалея се планира да започне от устието на р. Рилска, по старото трасе на теснолинейката, до Рилския манастир. “Така ще се стимулира и обслужващият бизнес – ресторантьори, хотелиери, паркинги и т.н. Ще се създаде възможност за активно спортуване и провеждане на редици състезания с велосипеди”, пише в плана на общината.

Местната власт предвижда и обособяването на туристически маршрут „По стъпките на Св. Иван Рилски” в обхвата на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на с. Скрино, античното селище в с. Пороминово и Стобските пирамиди, съобщи БТА.

Двете идеи са залегнали в плана за интегрирано развитие на община Кочериново, който е одобрен от местния ОбС и приет от Областния съвет за развитие, казаха от областната администрация в Кюстендил.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене