Стартира първият проект на Община Благоевград, съфинансиран чрез Фонд за устойчиви градове

Стартира първият проект на Община Благоевград, съфинансиран чрез Фонд за устойчиви градове, чрез него ще бъде обновена сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Вапцаров 1866“

Кметът на Благоевград Илко Стоянов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по проект за обновяване и модернизиране на сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“. Това е първият проект на Община Благоевград, който ще се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове, ведно със собствен принос на Община Благоевград.  

Целта на общинското ръководство е да бъдат създадени съвременни и оптимални условия за организиране и провеждане на културни и образователни мероприятия на място.

Предстои да бъдат реновирани залата за зрители, репетиционните зали и другите помещения, ще бъде подобрен и достъпът за хора в неравностойно положение.

С реализиране на проект „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866“ – Благоевград“ ще се постигне повишаване на енергийната ефективност и редуциране на енергопотреблението в сградата, като се очаква постигане на клас на енергийна ефективност „В“.

Проектът ще допринесе за устойчивото развитие на Благоевград и региона чрез инвестиране и подобряване на обект от културната инфраструктура. Чрез обновяването на сградния фонд и въвеждането на мерки за енергийна ефективност ще бъдат подобрени микроклиматът и условията на работа в двете културни институции.

Общата стойност на проекта е 2 616 000,00 лева. От тях 1 434 850,00 лева са безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж 2014-2020“, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 Благоевград”, BG16RFOP001-1.001-039.

1 145 150,00 лева са финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове, а 36 000,00 лева са собствен принос на  Община Благоевград.

Срокът за изпълнение на проекта е 20 месеца.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене