Академици и професори на крака в село Илинден да почетат годишнина от рождението на Кръстьо Сарафов!

Имена дали много на българската история, кино и драматургия, имена с титли академици и професори дойдоха на крака в хаджидимовското село Илинден а поводът за визитата им  е 146 – тата годишнина от рождението на именитият актьор.

Сарафов е роден на шести април 1876 година в село Либяхово, днес Илинден, Неврокопско. Баща му Петър Сарафов е възрожденски български учител, а чичо му Коста Сарафов и дядо му архимандрит Харитон Карпузов са водачи на борбата за самостоятелна българска църква в Неврокопско и Сярско, и тримата дейци на Българската екзархия. По-големи негови братя са офицерът Ангел Сарафов, инженерът Петко Сарафов и революционерът Борис Сарафов, сестри са му председателката на Македонския женски съюз доктор Злата Сарафова и Кипра Сарафова, учителка, завършила Института по приложни изкуства във Виена, а негов братовчед е полковник Димитър Стойков.

Визитата на българските учени от Националната академия за театрално и филмово изкуство, която носи името на големият либюховалия била неофициална. Гостите посетили пенсионерския клуб, поздравили хората и споделили причината за посещението си. Изразили разочарование заради фактът, че читалището в родното село на Сарафов тъне в разруха и забрава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене