Защо студентите ще плащат по-високи такси за кандидатстване и обучение

Такова решение беше взето от Министерския съвет

От 5 до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение ще плащат студентите в 16 държавни висши училища през новата академичната година. Решението е на Министерския съвет.

Увеличението е предложено от ръководствата на университетите и е основно за специалностите от направления: „Педагогически науки”, „Социални, стопански и правни науки” и „Изкуства”. Примери за най- осезаемо поскъпване са специалност „Педагогика” в редовна бакалавърска степен в университета „Асен Златаров” в Бургас, където таксата скача от 600 на 800 лева.

В Югозападния университет пък „Педагогика на обучението” по отделни предмети вече ще се учи срещу 1 020 лева, вместо 750, както беше до момента.  Кандидат-студентите в държавните висши училища плащат средно 50 лева за изпит, а един семестър струва около 1 150 лева.

„Всяко едно увеличение ще бъде в порядъка между 50 и 100 лева на семестър. Почти във всяко едно висше училище ще има такова. Това се налага предвид няколко причини. Една от тях е инфлацията – виждате какво се случва. Втората причина е че субсидията за висшето образование не се е променяла от 10 години. И това също се отразява”, обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене