Народно веселие, курбан и футболен турнир за Гергьовден в Девин

С богата музикална и танцова програма, курбан и футболен турнир за деца отбелязаха Гергьовден днес в Девин. Официалната част на празника бе дадена с Химна на града – „Молитва за Девин” , който по текст е на Емил Енчев, музиката е на композитора Асен Масларски, а аранжиментът е на Димитър Гетов. Последва поздрав от кмета на Девин Здравко Иванов, който се обърна към всички жители и гости на общината, военнослужещите и ветерани от войните.

„6 – ти май е Ден на храбростта и празник на Българската армия. Днес почитаме свети Георги Победоносец като свеждаме глава пред подвига и паметта на българските воини, дали живота си в името на свободна и независима България.

Нека Свети Георги пази и закриля всички български мъже и жени, избрали отговорната мисия да служат на Родината ни, както и да пазят и поддържат мира, който е жизнено важен за всички нас.

На Гергьовден празнуват и много именници, а мюсюлманската общност отбелязва Хъдърлез. Пожелавам на всички здраве, щастие, късмет и вяра в доброто!“, каза още в поздравителния си адрес Иванов.

След градоначалника, с поздрав към жителите на общината се обърна и председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева, която също отдаде своя почит към военните дали живота си за Родината, като поздрави именниците с празника. Между официалните гости бяха още зам.-кметът на Община Девин инж. Николай Юруков, началник отдел „Хуманитарни дейности и програми по заетост“ Капка Бешева – Рахнева и Лили Чаушева – главен експерт „Образование и култура“.

Празничната програма продължи с изпълнение на Гайдарски състав от Общински детски комплекс – Девин с ръководител Емил Чолаков, Танцова школа „Усмивки“ с ръководител Анна Гочева, Вокална група „Родопчанка“ при НЧ „Родопска просвета – 1923” град Девин“ и ДЮФТА „Родопчанка“ към Общински детски комплекс с ръководител Анна Любенова.

Отец Тодор Веселинов освети рибен курбан за здраве, като също поздрави именниците и жителите на общината с празника. Благодатната трапеза бе съобразена с Църковния канон.

Последва раздаване на курбана и веселие с оркестър „Пампорово“ със солисти Даниела Димитрова и Емил Сираков.

Кметът на Девин Здравко Иванов награди и участниците в детския футболен турнир, който се проведе в чест на празника и нямаше състезателен характер. Отборите на ФК „Девин“ (Девин), „Родопа“ (Смолян) и „Хебър“ (Пазарджик) получиха грамоти и футболни топки.

Празникът бе осъществен с дарение на граждани и фирмата за бутилиране на минерална вода „Девин“ АД.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене