Историческа изложба в ПМГ на Гоце Делчев за Деня на храбростта

По повод 6 май – Денят на храбростта и празникът на българската армия, в ПМГ “Яне Сандански“ се проведе официално откриване на историческа екпозиция, посветена на историята и традициите на българската армия. Експонатите , както и ученическите проекти, които бяха представени, са резултат от целогодишната изследователска и събирателска работа на ученици от 9 клас , под ръководството на учителите по история в изпълнение на дейностите по Националната програма на Министерство на образованието и науката и на Министерство на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“.
В специално създадената по проекта витрина са изложени военни униформи , знаци и отличия, снимки и лични вещи, предоставени от войници и офицери от град Гоце Делчев и със съдействието на Клуба на офицерите от резерва и запаса .
Учениците бяха организирани в малки екипи и разработиха проучвания по няколко теми от историята на българската армия в различни периоди от Освобождението до наши дни. За изготвянето на проектите гимназистите се срещнаха с бивши офицери от българската армия , с близки и наследници на участници във Втората световна война от нашия град. Събитията и техните лични спомени са представени в ученически проекти чрез използване на съвременните технологии.
Новият патриотичен кът в гимназията е изработен със средства по Националната програма на МОН , както и с финансовата подкрепа на Училищното настоятелство, випуск 2022 година и цялата ученическа общност на ПМГ “Яне Сандански“.
снимки Гери Войнова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене