Дейвид Арабаджиев: Дигитализацията на общината е скъпо начинание

Европа допринася за дигитализацията на общините, които са едни от големите ползватели на лични данни, коментира секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев. По думите му една от положителните крачки в тази насока е Общият регламент относно защитата на данните (General Data Protection Regulation – GDPR), който влезе в сила през май 2018 г., валиден за всички страни от Европейския съюз. Приемането на този регламент, конкретно за България, е изострил вниманието на голяма част от институциите, както и на сектори като банковия, телеком, застрахователния и други, към запазването на данните на потребителите, а на самите граждани – към защита на личните им данни, каза Дейвид Арабаджиев. Според него, обаче, приемането на това изискване е влязло в сила, без немалка част от страните в Източна Европа да са подготвени.

В община Благоевград от години не са правени достатъчно стъпки към дигитализация, каза още секретарят на общината и посочи, че най-новият сървър в администрацията е на осем години. Морално и технически един сървър остарява за между три и пет години, а имаме сървъри в пъти по-стари, което е проблем за сигурността при съхранение на данни, коментира той.

Вече са направени няколко технически одита на общинската администрация, които показват необходимост от подмяна на инфраструктурата – сървъри, кабелна мрежа, рутери и други. В последната година усилията на ръководството на общината са насочени към подмяна на хардуера, като са сменени част от компютрите, изградено е споделено копиране на документи, с което са направени стъпки към подобрение.

Дигитализацията на общината е скъпо начинание, което сама не може да финансира, посочи Арабаджиев. По думите му за хардуерна подмяна в администрацията ще са необходими около осем години.

Според секретаря на община Благоевград дигитализацията е скъпо перо за общините и, за да се извърши, ще е необходимо европейско финансиране. „За съжаление, по плана за възстановяване, от който евентуално бихме могли да се възползваме, и за финансиране на целия процес по дигитализацията, най-рано финансиране може да очакваме през 2024 г.“, каза Арабаджиев и допълни, че дотогава общината ще продължи със стъпки, като се обсъждат и варианти за частично изплащане, с което поетапно да се подменя техниката.

Сред постигнатото от общината до момента в тази сфера е онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет и електронно гласуване по време на сесиите. Благоевград е и сред петте града с най-добро видеонаблюдение в страната, посочи още Арабаджиев. Благоевград е и сред общините, които имат денонощен „горещ телефон“, с меню на български и английски език, допълни той.

Дигитализацията и цифровата трансформация ще подобрят услугите в общините и ще са в улеснение на гражданите, категоричен е секретарят на община Благоевград. Това означава леснодостъпна информация за хората, двустранна комуникация между администрацията и гражданите, възможност за издаване на документи, без физически да се налага да присъстват в сградата на администрацията, допълни той.

Цифровата трансформация и предизвикателствата пред устойчивите дигитални общества бяха във фокуса на конференцията „Български гласове за Европа: Цифрова трансформация“, която БТА организира в пресклуба си във Враца на 15 март. Форумът е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене