БАБХ: Няма имитиращи продукти в детските заведения и училищата

В детските заведения и училищата не се допуска хранене с имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това се казва в официална позиция на БАБХ, във връзка със сигнал, подаден преди дни от изпълнителния директор на национална асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Ето цялото становище на БАБХ:

При извършвания регулярен контрол от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в тези обекти в цялата страна не е установено предлагането на имитиращи продукти съдържащи в състава си мляко.

Храните, предлагани в училищата, детските заведения и при организирано хранене на децата и учениците трябва да отговарят на изискванията за безопасност и качество, регламентирани в европейското и националното законодателство – Наредба № 2 от 20.01.2021.

Съгласно изискванията на наредбата млечните продукти, които се предлагат в тези обекти, трябва да са произведени по Български държавен стандарт (БДС) и да отговарят на изискванията на тези стандарти за продукти, за които има действащи такива.

БАБХ стриктно контролира спазването от производителите на изискванията, разписани в БДС както при проверките в млекопреработвателните предприятия, така и чрез вземане на лабораторни проби за съответствие с БДС, като това е заложено в ежегодната лабораторна програма за контрол на качество.

 

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене