Половин година след пожара в блок в Благоевград – защо семействата все още не могат да започнат ремонт на домовете си

Половин година след големия пожар в жилищен блок в благоевградския квартал „Струмско“, все още част от семействата не могат да се завърнат в апартаментите си.

Хората от блока успяха със собствени средства и с помощта на дарители да възстановят част от уврежданията, които нанесе пожарът. Поправена е електрическата инсталация, асансьорът и е сменена водосточната тръба, както и мръсният и чистият канал.

Обаче големият проблем за хората, които живеят на 7-я и 8-я етаж, е че очакват повторно да бъде обследван целият блок, за да се установи какви точни са щетите и да бъде изготвен проект, след който да започне и същинското укрепване на блока.

„До момента средствата, които успяхме да съберем за възстановяване на щетите са около 50 000 лв. Все още очакваме последното обследване на меките връзки, за да видим в какво състояние са, за да знаем откъде да започнем, защото 6 месеца чакаме“, каза Стефи Митева.

Поради пожара продължават да се появяват проблеми, един от които е санировката.

„Санировката започна да пада, тъй като е изгоряла и от напояването от дъжда и снега се отлепя. Лошото е, че под блока има спирка и ако започне да пада на големи парчета, може да нарани някого“, коментира Митева.

В писмено становище Община Благоевград твърди, че поради забавянето с гласуването на държавния бюджет, се е забавило и гласуването на бюджета на Благоевград, който е влязъл в сила преди няколко дни.

Предстои общината да избере фирма, която да направи повторно обследване и да изготви проект за това как да бъде възстановен блокът. Стойността на проекта е около 10 000 лв., но да бъдат отпуснати тези пари, той трябва да мине през гласуване на общинския съвет. Но кога точно ще бъде входирана и обсъдена точката в общинския съвет от общината не се наемат да дадат срокове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене