Рашков предлага нов модел на МВР. Потвърди увеличение на заплатите

Нов модел на МВР представя ръководството на министерството в лицето на Бойко Рашков. Това стана ясно на брифинг на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Всичко това е съгласувано с регионалните ръководствата на МВР, като целта на модела е усъвършенстване в структурно отношение. Част от промените касаят Народното събрание, а други са в правомощията на ръководството на МВР.

Бойко Рашков запозна медиите с идеите за промени в Закона за МВР, като уточни, че те са в две насоки главно. „Първо, те са свързани с идеята за извеждане на службата за противопожарна охрана и безопасност на гражданите от МВР и превръщането й в една държавна агенция – модерна, добре съоръжена и за задачи, надхвърлящи съществено само пожарогасенето, което главно тя сега прави. Второто направление – е усъвършенстване на структурите на МВР, оптимизация на кадрите и съотношението на полицейските служби с административните служители. Поглед в по-глобален мащаб, който по-натам ще премине в детайлен такъв и промени конкретно в отделни звена на структури на МВР по места. Имам предвид областни дирекции, районни полицейски управления, участъци. Така също централната структура тук със своята администрация, която бих казал, че е непокътната от години наред до настоящия момент. Виждаме, че в някои от тези административни структури в центъра на МВР, са доста обременени кадрово с административен и помощен персонал. Дори още от миналата година на подобни обсъждания, които сме провеждали във връзка с тази идея, имаше представители на синдикатите, които говореха за обърната пирамида, която представлява МВР, т.е. че тя в основата си е по-стеснена и нагоре се разширява, вместо да бъде обратното“, каза министърът. Рашков подчерта, че МВР няма да се задоволи с това да извършва промени по места, а ще се оправи пирамидата в центъра, като до броени дни ще влезе в сила едно негово решение във връзка с преминаването на служители от една централна дирекция към СДВР. „В този дух ще продължи и по отношение на други такива административни структури в центъра и ще се стараем на базата на промените в числения състав на отделни структури, да се увеличи броят на щатовете на терен, на място“, каза още Рашков.

Министърът обърна внимание, че само до преди десетина години МВР е наброявало 65 хил. служители, като отчете, че в настоящия момент те са около 49 хил.

Той прогнозира, че при реализация на проекта за извеждане на противопожарната служба от министерството, съставът ще намалее с около 8500. „Не това е най-важното, най-важното е да се оптимизират така структурите ,че те да станат по-гъвкави, по-съобразени с условията и обстоятелствата, в които се работи. Нещо много важно- в измененията, които предвиждаме няма да допуснем да отслабим МВР в смисъл да не може то да отговори на някои чрезвичайни събития, които могат да се случат, каквато е бежанската криза пред няколко месеца“, каза още Бойко Рашков.

Преди брифинга министър Рашков проведе среща със синдикалните организации на служителите в министерството. „Запознахме ги с всички идеи, които имаме и с изготвения математически функционален модел на МВР в новите условия- вътрешнополитически и външнополитически. Синдикатите не възразиха на нашето предложение, поеха ангажимент в седмичен срок да направят конкретни предложения, ако имат такива във връзка с тези структурни промени, които желаем да направим“, каза Рашков.

Бойко Рашков заяви, че нямат самочувствието на откриватели, защото идея за промени в структурата на МВР е имало още през 2009 г., после през 2014 г., но за голямо съжаление те не са били реализирани.

„Обсъждахме тази идея още миналата година. Вече сме изготвили такъв математически модел и който се базира на 14 основни положения. Най-общо включват броя на населението, криминогенната обстановка с конкретни измерители, местоположение на областта, включително наличието на магистрали, гранични пунктове и др. подобни“, каза още вътрешният министър.

Стана ясно, че целите, които си поставя този математически модел е да подобри работата на МВР при предоставяне на услугата „сигурност“ на гражданите – повече полицейски служители в близост до гражданите, да се оптимизира натоварването на служителите, отчитайки демографските тенденции и криминогенните фактори в България.

13 районни управления се преструктурират в участъци, като при това в полицейските участъци ще се запази дейността по предоставяне на административни услуги на гражданите.

Планира се закриване на 12 броя участъка към РУ и 2 участъка се преместват с оглед промяна на оперативната обстановка на съответната територия. 136 служители ще бъдат изведени за непосредствена работа с граждани,  което означава, че  11 патрула ще са в близост до гражданите. Трансформирането на 34 ръководни изпълнителски длъжности с полицейски правомощия и 27 длъжностни от ръководни по Закона за държавния служител ще доведе до намаляване на разходите за МВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене