В Кресна възродиха празника на фермерите

След двегодишно прекъсване заради Ковид пандемита в Кресна възкръсна пролетният празник на земеделците и животновъдите. Той беше организиран от община Кресна и тукашното сдружение на земеделците и животновъдите „Кресна 2019” с председател Иванка Димитрова.

Дъждовното време не помрачи празника, а това отбеляза и кметът на Кресна Николай Георгиев при откриването на събора с думите, че в тези пролетни дни всеки дъжд е благодат за земеделието и животновъдството. В свое благословие отец Георги Танчев нарече празненството форум на любов между природата и Бог и молитвено пожела здраве на всички и успехи във фермерството.

Негова грижа беше и освещаване на овнешки курбан, подготвен от майстори от общинския домашен патронаж, който бе раздаден безплатно на присъстващите.

В официалната част се включи и директорът на Областна служба земеделие в Благоевград Мария Захова, която пожела успешно развитие на кресненското фермерство.

Голяма атракция се оказаха изложение на пастирски кучета и 13 кошарки с настанени в тях кози от породите малешевска, дългокосместа старопланинска, българска виторога и други, както и различни породи овце от фермите на кресненските фемери.

На празника не липсваха димящи скари, както и сергии със сирена, кашкавали и друга продукция, добита в домашни условия.

За настроението на празника спомогна и Андон Николов с песните си от репертоара на ансамбъл „Синаница” от Кресна и ФГ „Чинари” от Горна Брезница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене