КЗК отмени поръчката за ремонт на пречиствателна станция на Дупница

община Дупница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила част от обществена поръчка на община Дупница за ремонт на пречиствателна станция на стойност над 22 млн. лв., стана ясно от съобщение на антимонополния орган, пише вестник „Капитал” в днешния си брой. Става въпрос за търг за реконструкция, модернизация и разширение, обявен в края на август миналата година, финансиран по спряната оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 г . Той е разделен на няколко позиции, а КЗК е спряла тази за работно проектиране, строителство, доставка на оборудване и въвеждане в експлоатация. И без отмяната от КЗК плащанията по оперативната програма засега са спрени, очаква се те да се подновят към края на този месец.

Времето като разтегливо понятие

Според антимонополната комисия решението за класиране на участниците не е законно, защото никой от участниците не е предложил срок за изпълнение, който да е в рамките на предварително зададения в обявлението – 30 юни 2015 г. Комисията към общината обаче е оценявала получените оферти и е избрала изпълнител – „Байовъркс-М“. Останалите кандидати според съобщението на КЗК са обединение „ПСОВ Дупница 13“ и „Физиа Италиампианти“. Всички те са предложили срок за изпълнение 18 месеца, а по първоначалното зададените критерии модернизацията е трябвало да приключи за 12 месеца. Прогнозната стойност на цялата поръчка е била 29.14 млн. лв., а само по отменената позиция е била малко над 22 млн. лв.

Без отмяна остава втората позиция от същия търг – за обследване на канализационната мрежа на Дупница, изграждане на нова в няколко села заедно с ремонт на водопроводи. Неговата стойност е 7.12 млн. лв., но в регистъра за обществените поръчки все още няма информация за подписан договор по него. За да може целият проект за модернизация на пречиствателната станция да продължи, общината ще трябва да обяви нов търг за отменената позиция. До редакционното приключване на броя от общината не успяха да дадат повече информация – в отдела, занимаващ се с обществените поръчки, казаха, че не могат да коментират пред медиите, и ни насочиха към пресаташето, с когото обаче не успяхме да се свържем.

Всички изгубили кандидати

Справка във фирмените регистри показва, че победителят в отменената поръчка – обединение „Байовъркс-М“, е собственост на хасковската строителна компания „Монолит“ и на германската „Байовъркс ферфарентехник“. Основен акционер в хасковското дружество е Иван Стаматов със 72% от капитала, още 20% са притежание на Иван Гавриков, а останалите – на Георги Георгиев. За миналата година „Монолит“ има едва 4.1 млн. лв. приходи от продажби, двойно по-малко, отколкото през 2012 г. Нетната печалба също е паднала двойно, до 26 хил. лв. За другите два кандидата – обединение „ПСОВ Дупница 13“ и „Физиа Италиампианти“, които не са успели да се класират, няма информация във фирмените регистри. Компанията „Физиа Италиампианти“ вероятно е италианската Fizia Italimpianti, която се занимава със строителство, включително на сложни водни обекти като съоръжения за пречистване на вода, и участва в строителство в множество държави, включително Дубай.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене