Тютюнопроизводителите ще получат държавна помощ и през 2017 г.

И през следващата година производителите на тютюн ще получат субсидия. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия Конгрес на европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“. Засега не е ясно колко пари ще получат общо тютюнопроизводителите. До 2014 г. бюджетът отделяше около 80 млн. лв. годишно, но с решение на кабинета „Орешарски“ финансирането през последните две години надхвърля 100 млн. лв., пише economic.bg.

„На прага сме на новата бюджетна година и финансирането за сектора и следващата година ще бъде осигурено“, заяви Танева, цитирана от „Фокус“. По думите й българският сектор има все още да извърви пътя на колегите си от другите европейски страни по отношение на организираността, отстояването на своите интереси и сдружението. „Имаме активен диалог с българските производители. Надявам се, че ще подкрепим идеите им, така че да се развият по-бързо“, каза още тя.

Парите за производителите на тютюн се дават изцяло от бюджета за спиране на дейността и преориентиране към други сектори. Политиката на Европейския съюз е да не подкрепя производството и употребата на тютюн. България трябваше да прекрати изплащането на субсидии на производителите още с влизането си в съюза през 2007 г. Страната ни обаче поиска и получи 4-годишно удължаване на този срок с мотив, че няма алтернатива за заетите в този сектор от икономиката. Впоследствие, за да продължи финансирането и да няма социални и политически сътресения, държавата успя да защити друг тип схема – за преориентиране към алтернативни култури.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене