Без категория

По-добра координация при управлението на средствата от ЕС предвижда проект на постановление на МС, публикуван за публично обсъждане

Image_1862488_126По-добра координация в управлението на средствата от ЕС предвижда проектът за постановление на МС, публикуван за публично обсъждане на портала за обществени консултации www.strategy.bg. Документът е резултат от дейността на работните групи, създадени по инициатива на заместник министър-председателя Илияна Цанова, като в него са отразени предложенията за промени в нормативната база, дискутирани на две кръгли маси, проведени в началото на септември и октомври. В събитията, по покана на вицепремиера Цанова, участваха всички заинтересовани страни в управлението на средствата от ЕС – управляващи и контролни органи, представители на общините, браншови и стопански организации.

Публикуваният проект допълва постановление №70 на Министерския съвет от 2010 г. Той предвижда създаване на Координационен съвет към правителството, който ще го подпомага на експертно равнище като обсъжда текущи въпроси, свързани с управлението на средствата от Европейския съюз. Този формат създава по-добра координация между отделните участници в системата, които ще могат да споделят добри практики помежду си, да съгласуват експертни позиции и да уеднаквяват процедурите, така че да бъдат по-ефективни в работата си. Функционирането на този формат беше препоръчано от участниците в кръглите маси. От дискусиите стана ясно, че има необходимост от подобряване на комуникацията на всички нива, така че всеки да може да се ползва от опита на другите, както и да се търси съгласие при спорни въпроси.

Председател на съвета е заместник министър-председателят по управление на средствата от ЕС, а в състава му се предвижда да бъдат включени представители на управляващите органи, одитния орган, сертифициращия орган, Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция и Националното сдружение на общините в Република България. Представители на Сметната палата и на браншовите и работодателските организации ще участват като наблюдатели.

Постановлението предвижда създаването и на Съвет по финансови корекции. Той ще играе ролята на медиатор при спорове между бенефициенти и управляващи органи, като ще се стреми да сближава позициите и да решава конкретните казуси, така че да не се стига до съдебна процедура.

Съветът ще подпомага правителството в координацията на процеса по определяне и извършване на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при обществени поръчки и договори по проекти, съфинансирани със средства от Европейския съюз. В този формат ще се разглеждат конкретни случаи, свързани с определянето и извършването на финансовите корекции, и ще се дават становища по тях. Целта е бъде постигната по-добра координация между контролните органи и уеднаквяване на практиката им по прилагане на финансовите корекции, което ще създаде по-добра среда за реализиране на проектите. Председател на Съвета по финансови корекции е заместник министър-председателят по управление на средствата от Европейския съюз. В състава му влизат представители на управляващите органи, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция. При необходимост дейността му ще бъде подпомагана от външни експерти.

В края на миналата седмица за публично обсъждане беше публикуван и проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Методология за определяне на финансови корекции – текстът е на www.strategy.bg и www.eufunds.bg. Документът обобщава резултатите от дейността на работните групи. Определени са основните принципи за установяване на случаите на налагане на финансови корекции, които не следва да бъдат за сметка на бенефициентите:

– бенефициентът е спазил изцяло разпоредбите на приложимото законодателството;

– за установеното от управляващ орган или от изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС” нарушение е постановено решение на КЗК или ВАС, с което бенефициентът се е съобразил;

– в обявлението или документацията са заложени изисквания или критерии за оценка, които са били предмет на контрол от страна на КЗК и ВАС.

„Желанието ни е, след като отразим резултатите от публичното обсъждане на двете постановления, те да бъдат гласувани от Министерски съвет още в мандата на сегашното правителство. Документите отговарят на очакванията на всички участници в процеса на управление на европейските фондове за постоянна и ефективна координация и комуникация, повече справедливост и намаляване на административната тежест“, коментира вицепремиерът Илияна Цанова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене