Премиерът Петков в Копривщица: Бъдещето на България зависи от самите нас

„Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да говорим. Да бъдем обединени в името на по-добра България“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по случай отбелязването на 146-годишнината от Априлското въстание.

В Копривщица, пред стотиците българи, дошли да сведат глави пред подвига на априлци, премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало завинаги в историята: „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. „В това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – преклонена глава, сабя не сече, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ“, категоричен бе българският министър-председател.

Петков подчерта, че в думите на Каблешков чувстваме изключителната готовност за лична саможертва в името на свободна България, както и призив за единство. „Днес имаме свободна и демократична България, защото точно преди 146 години хиляди българи с големи сърца заедно въстават срещу османското владичество. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение“, посочи премиерът. Петков призова българите да запазят в сърцата си посланията на революционерите от Априлското въстание и да не изпитват страх от никого, който застрашава българския интерес.

Преди официалната церемония по случай годишнината от въстанието, премиерът поднесе цветя на гроба на родения в Копривщица герой – Тодор Каблешков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене