Отпадна гласуването за референдум в Благоевград

На редовната сесия на Общинския съвет в Благоевград беше оттеглено предложението за произвеждане на местен референдум. Неочаквано отпадна тази първа точка, за която се очакваха сериозни дебати. Припомняме, че тя беше входирана по искане на общинския съветник д-р Павлин Янкулски, подкрепен с подписка от още 11 местни депутати с искане за референдум по въпроса трябва ли Общината да тегли дългосрочен заем от 18 млн. лв. за модернизирането на парк „Бачиново“. Мотивът за оттегляне на предложението е, че няма внесено искане на общинската администрация за гласуване на такъв заем.

Кирил Ваклинов е сред съветниците, които настояват за провеждането на референдум, във връзка с обсъждания мащабен проект за парк „Бачиново“. След като няма входирано искане от кметския екип за теглене на дългосрочен заем, няма как да се формулира въпросът, на който гражданите дадат своя вот в евентуален местен референдум, каза за Радио Благоевград Ваклинов и така обоснова днешното решение за оттегляне на предложението.

Единодушно общинските съветници гласуваха внесеното предложение от СБАЛ „Св. Мина“ за закупуване на съвременна медицинска апаратура. В подкрепа на предложението се обяви и общинският съветник от БСП д-р Владимир Пандев, който подчерта, че финансовото състояние на дружеството не е „цветущо“, но не трябва да се спъва работата на лечебното заведение и възможността да се търсят нови източници на финансиране.

Местните депутати избраха общинския съветник Мария Гошева да бъде представител в общото събрание на акционерите на „МБАЛ-Благоевград“. Тя ще заеме освободеното място от Ивайло Червилов, който вече е управител на „Паркинги и гаражи“.

Общинските съветници приеха промяна в статута на Камерна опера, за да се даде възможност на културната институция да кандидатства за държавно финансиране. Местните депутати гласуваха преобразуването ѝ от Общински културен институт в Регионална Камерна опера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене