Петрич и Сандански представят Югозапада в „Орфеево изворче“

„Орфеево изворче“ събира млади таланти от цялата страна този уикенд в Стара Загора. XXII Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, ще се проведе този уикенд в Народно читалище „Св. Климент Охридски“, информират от пресцентъра на общината. Официалното откриване ще бъде на 30 април, от 9:00 часа, а конкурсният ден ще започне в 9:30 часа. В 19:00 часа ще бъде награждаването за деня и връчването на стипендии.

Началото на втория конкурсен ден ще започне в 9:30 часа, а награждаването на победителите и закриване на фестивала ще бъде от 15:00 часа в неделния ден.

Общия брой на заявките е 397 – предимно индивидуални участници/хорове и оркестри/ с народни инструменти и народно пеене от различни краища на България: Петрич, Сандански, Кюстендил, Кнежа, Музикалното училище в Плевен, София ,Варна, Бургас, Музикалното училище в с. Широка лъка, Музикалното училище в Котел и др. Сливен, Нова Загора, Чирпан и много други.

Участие ще вземат 12 музикални състава с численост над 10 до 15 човека и няколко камерни състава от по двама, трима или четирима изпълнители.

От Стара Загора има подадени 28 заявки за 22 – индивидуални участника, два дуета, трио, квартет и два вокални състава от ДЮНХ“ Жарава“ при НЧ“ Родина -1860″ с ръководител Даниела Дюлгерова 1 секстет и хор. Над 30-35 деца са от Стара Загора.

Три отделни журита на три сцени в рамките на двата конкурсни дни ще оценяват участниците. Изпълнители ще бъда оценявани от известни личности като д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика при БНР, Солисти от същия оркестър на БНР- Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Костадин Генчев, доц. д-р Бинка Добрева и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене