Петър Паунов: Кюстендил е рибената кост на ДПС

Петър Паунов

Петър Паунов

Хората заплашват с блокади, ако Бат Сали бъде избран за депутат от техния град

Кюстендилци, предвождани от градоначалника си Петър Паунов, излязоха на протест заради вероятността градът им да бъде представляван в 43-ото Народно събрание от депутата от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали. „Кюстендил е рибената кост на ДПС. Ако не ни послушате, ще ви приседнем!“, заяви Паунов от импровизираната трибуна.„Да се прегледат отново бюлетините от Турция, протоколите от чужбина и да се възстанови реалния вот. Протестираме срещу тези, които излъгаха – ще гласуваме преференциално и какво – ще ни изпратят Бат Сали“, коментира Петър Паунов пред Нова телевизия.

протест-Кюстендил
Всички, които бяха на площада пред кметството бяха категорични – Бат Сали нито познава Кюстендил и хората му, нито те желаят той да ги представлява в 43-ото Народно събрание. Кюстендилци заплашиха, че ако не бъде чут гласът им, ще блокират главния път към границата.

бат сали
Недоволството на хората бе поради факта, че според преброените гласове ДПС е на път да вкарва свой депутат от Кюстендил с 864 гласа. Тези резултати са след повторното завъртане на рулетката, която преразпределя мандатите по райони. Оттам влиза Александър Методиев – Бат Сали, който и досега беше депутат.

Местата в изборните райони се определят от броя на населението по справка от НСИ още преди изборите. Според методиката мандатите на отделните партии в парламента се определят на базата на гласовете от цялата страна и извън нея. След това обаче трябва да бъдат „върнати“ обратно по райони, където също да бъдат разпределени пропорционално на база на националния резултат на партиите, който включва и гласовете от чужбина. Това се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Така местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да вкара в парламента депутат от друг. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене