Майстор на покриви на съд, запалил в Ковачевица къща по невнимание

Майстор на покриви застава пред съда за причиняване на пожар по непредпазливост в къща в село Ковачевица, което е архитектурно-исторически резерват.

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Гоце Делчев, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. З. за извършено от него престъпление със значителни вреди.

Пожарът е от 19 юли 2020 г. Стопанинът на двуетажна къща И.Х. имал уговорка за извършване на ремонт с Б.З., който поел ангажимент за отстраняване на течове на покрива.

Във фаталния ден майсторът пристигнал, носейки газова бутилка, горелка и воалит. Нагрял лента от него и я залепил върху пукнатина в дървената покривна конструкция около комина на къщата. Именно на това място още при изграждането на имота за изолация били използвани монтажна пяна и стиропор – лесно и силно запалими материали.

След отстраняването на един от течовете Б. З. преустановил ремонта и заминал да обядва, като оставил на покрива нещата, с които работел. Тръгвайки, той не обърнал достатъчно внимание и не огледал мястото за евентуално възникване и тлеене на огнище.

Не след дълго И. Х., който се намирал на терасата на къщата си, усетил миризма на дим. Мъжът установил задимяване на тавана и проблясване на пламък от огън. Заедно с негови близки направил опит да гаси пожара, но не успял.

Огънят обхванал цялата покривна конструкция, което довело до самосрутване и пропадане на част от нея навътре в сградата.

За инцидента своевременно бил подаден сигнал в служба по пожарна безопасност. Пристигналият на местопроизшествие екип огнеборци потушил възникналия пожар.

Според заключение на пожаротехническото изследване, вероятната причина за възникване на пожара е проявена небрежност при боравене с открит огън. Обвиняемият Б.З. извършвал ремонтната дейност върху дървена покривна конструкция, в която имало леснозапалими материали, с открит огън от газова горелка и воалит, представляващ горим материал.

Общата стойност на имуществените вреди възлиза на 137 644 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене