Ще има ли референдум в Благоевград заради заема за парк „Бачиново“

Общинските съветници в Благоевград гласуват предложение за провеждане на референдум. Решението е внесено за обсъждане на заседание този петък.

Местните народни избраници трябва да допуснат или отхвърлят искането за общесдтвено допитване относно намерението на кметския екип да изтегли дългосрочен заем в размер над 29 милиона лева за строителство и обновяване в парк „Бачиново“. Предложението е на общинския съветник д-р Павлин Янкулски. Подкрепено е от 11 негови колеги от различни партийни групи.

Предложението се базира на чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗПУГДВМС и е с посочен един въпрос, на който гражданите трябва да отговорят с „да“ или „не“: „Съгласни ли сте община Благоевград да поеме дългосрочен дълг /заем/ в размер до 29 170 000 лева, с цел финансиране разходите по проект Scapto Therme Aqua Park Bachinovo – цялостно саниране, възстановяване и силно разширяване на съществуващата зелена паркова зона по поречието на река Бистрица, изграждане на площадки за общодостъпни видове спорт на открито, изграждане на зони за отдих, основен ремонт и реконструкция на Аквапарк – Благоевград и изграждане на нов закрит плувен басейн и СПА център?“.

Мотивите за искания референдум са няколко. Основният проблем е, че усвояването на толкова значима сума, която ще се връща от благоевградчани 20 години. А това ще даде отражение върху битието на всеки жител на Благоевград. Част от съветниците смятат, че е задължително да се поиска мнението на суверена. Според вносителя Янкулски, е възможно дългът да се окаже пречка за обслужване на текущите задължения на общината, а евентуалното несбъдване на прогнозите за очакване на приходи от проекта да доведе до изискуемост на кредита, в резултат на което може да се наложи отклоняване на огромен публичен ресурс с цел покриване на въпросното задължение.

Към предложението има и едно „особено искане“ – кметът Илко Стоянов да направи план-сметка колко би струвал на общината референдумът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене