Магазините за хранителни продукти, зеленчуци и домашни потреби в Благоевград масово внасят и продават стоки от Турция

Турските стоки изместват тези с българско производство в Благоевград

Магазините за хранителни продукти, зеленчуци и домашни потреби в Благоевград масово внасят и продават стоки от Турция, предаде БНТ.

Таня Ферева е управител на хранителен магазин в Благоевград. Тя зарежда стока от Одрин и казва, че през последните две години турските продукти изместват продажбата на българските заради разликата в цената и качеството.

„Търсят се баклавите, корите – хубавите домашни кори за баница, за баклава. Купуват се сирената, кашкавалите, маслото, десертите им. Има разлика в порядъка на 3 до 6 лева, зависи от продукта, но има. Турските в момента са по-евтини от българските“. – казва тя.

„Идеално качество – и сиренето много хубаво, на истинско сирене, маслото още не съм го отворила, но другото много хубаво“. – споделя Йорданка, клиент.

Магазините за домашни потреби също предлагат предимно турска стока. Проблем за българското производство, обаче, се оказва и липсата на заводи, от където търговците да зареждат стоките.

„Нерентабилно става да се произвежда стока в България в момента, защото явно цените на самите суровини са много по-скъпи от тези в Турция, например. Но пък качеството на турската стока е приемливо и много хубаво“. – казва Радослав, продавач

„Наистина е жалко, защото живеем в България, а трябва да купуваме непрекъснато други неща“ – споделя Даринка, клиент.

Турските и гръцките продукти са предпочитани и на пазара за зеленчуци.

„Аз може и да докарам и българска стока, не е проблем, кой ке я плати тая стока? 4,20 лв. е в Дамяница изкупната цена на краставицата българската. 4,20 аз да я залагам, требва да тура аз 50 стотинки за мене и колко става – близо 5 лв. 7 лв. са розовите домати в Дамяница. На тия 7 лв. аз 1 лв. трябва да слагам. Ако хвърля от тех, що става – 8 лв. нема шанс да се продават“. – изчислява Стоян Александров, търговец

„Българското си е хубаво, но като дават сега примерно краставици 3,50 – 4 лева, това е много за нас. Докато има по-евтинки, тука от къде ги внасят краставиците не знам – 1,50 до 2 лв, по-нормална цена за нас“. – казва Димитрина, клиент

Във всички сектори обаче търговците отчитат отлив на клиенти през последната година. Обясняват си това с ниските заплати и значителното поскъпване на продуктите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене