Община Чепеларе и Спортното училище в града подписаха договори с НСА

Кметът на община Чепеларе – Боран Хаджиев, директорът на Спортно училище „Олимпийски надежди“ – Радослав Аговски и ректорът на НСА „Васил Левски“- проф. Николай Изов подписаха договори за сътрудничество, даващи началото на бъдещи съвместни дейности в областта на образованието, науката, спорта и културата между институциите.

Гостите и двамата възпитаници на Спортната академия, се обединиха в общо мнение, че подобно взаимодействие с висшето училище е необходимо, защото ще издигне на по-високо ниво реализацията на образователния процес при подрастващите и младите хора на Чепеларе. „В областта на спорта имаме изключителни специалисти, получили образованието си в НСА. За нас, обаче е много важно да привлечем и задържим за спорта колкото се може повече деца“ – заяви кмета Боран Хаджиев, който е и един от най-изтъкнатите треньори в българския биатлон. Негови състезатели са олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, медалистката от Олимпийски игри Ирина Никулчина, Павлина Филипова и др. Той сподели и новината че Чепеларе вече е обявен за Европейски град на спорта, а гордост на града са европейския и световен шампион по сноуборд Радослав Янков, Екатерина Дафовска, тримата спортисти – участници на зимните олимпийски игри в Пекин тази година и др.

Ректорът проф. Николай Изов запозна гостите с ректорското ръководство и ги увери, че НСА ще направи всичко възможно сътрудничеството да е пълноценно и да обхваща максимално повече аспекти за подпомагане на образователния процес и спортната подготовка. Той изтъкна, че съществено внимание ще се обръща на учебно-методическите дейности и споделянето на ресурси в спортна, учебната и научната дейности. Първото събитие в общата програма ще бъде на 10 май, когато екип на НСА ще гостува в Спортното училище за представяне пред учениците на новите изисквания за кандидатстване, възможностите за последваща реализация, както и курсовете за повишаване на квалификацията на преподаватели. Ще се извършва обмен на нови форми за преподаване на учебни дисциплини в сферата на физическото възпитание, спорта, спортната анимация, управлението на спортни дейности и туризма.

Кметът на Чепеларе връчи на ректора знака на града и икона на Свети Георги, а от името на учениците и преподавателите от СУ „Олимпийски надежди“ г-н Радослав Аговски подари на проф. Изов специален вид цвете, което да му напомня за ползотворното партньорство и приятелство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене