Започна ремонта на пътя до село Триград

Тази сутрин започна дългоочакваният ремонт на разрушения път към девинското село Триград. Пътят към селото и прочутата пещера Дяволското гърло е пропаднал от наводнението от средата на декември м.г. В продължение на пет месеца хората от Триград и още три населени места рискуваха живота си и преминаваха през разрушените участъци в Триградско ждрело, въпреки забранителни знаци за преминаване.

„Нито ден забавяне няма по възлагането на обществената поръчка, по съгласуването на проекта в различните институции“, увери кметът на община Девин Здравко Иванов. „Просто административната процедура, по която се движеше проекта е доста тромава и много усилия положихме от общинската администрация, и със съдействие и от страна на държавата, това е максимално краткия срок, в който можехме да се справим. Да спазим буквата на закона, за да може да тръгне строителството“, каза Иванов.

Участъците по пътя, които са силно компрометирани са три, но хората от селото настояват за цялостен ремонт на пътя.

„Два от участъците се ремонтират с пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, третият участък се ремонтира със собствени средства на община Девин. Цялостен ремонт на пътя е необходим за местното население, но е свързано с много разходи, и отново стъпка по стъпка трябва да се извървят нещата, да бъде възложено проектиране, да се изработи проект и евентуално след това да се търси финансиране“, заключи Иванов.

От селото бяха планирали протест на 30 април на разклона на входа за Девин. „Ще отложим протеста, за да може повече хора да се включат и да не възпрепятстваме дългоочаквания ремонт, който започна, багерите вече са на място. Започна ремонт на единия от участъците на пътя, като се заяви, че там ще бъде поставена евентуално рампа за преминаване по график на леки автомобили, но много ограничено. Трябва, обаче, да бъде направен цялостен ремонт на пътя. Изпратили сме инженерно-геоложкия доклад, който бе изготвен през януари т.г.. В него се констатира, че не само тези участъци са компрометирани, нужда от ремонт имат още 11 участъка. Специалистите заявиха тогава, че поради пълноводието на реката може да има и други компрометирани участъци, които не могат към момента да се видят. Това тепърва ще бъде проучвано“, каза Радост Караиванова от инициативния комитет на селото за възстановяване на пътя.

От селото възнамеряват да сезират всички институции за изводите от доклада с настояване да се направи допълнителен оглед, за да се констатира колко общо са всички компрометирани участъци по пътя. Част от тези участъци, които януари са констатирани като рискови, през пролетта започнали да се рушат допълнително – има нов участък с подронена основа под асфалта, посочи Караиванова.

От селото ще настояват за цялостен ремонт на пътя, като от кмета на община Девин имат обещанието ако държавата не отпусне средства за проектиране за цялостен ремонт, управата да изтегли кредит, а след това да търси средства за ремонта от държавата.

„Ако не бъдем чути, ако не се осигури скоро финансиране за проектирането на цялостен ремонт на пътя, тъй като цялата процедура ще изисква поне една година, ако не се започне процедурата, ще организираме протести отново“, каза Караиванова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене