Първомай залага пак на оранжериите

В най-голямото петричко село Първомай отново залагат на оранжериите и на зеленчукопроизводството. Парниците се увеличават напоследък напук на липсата на адекватна държавна подкрепа и гарантирани пазари, въпреки тежкия труд и риска да работиш цяла година, а накрая да се окаже, че си на загуба.

„Прави впечатление, че оранжериите стават все повече. Преди години доста от тях бяха оставени от стопаните им, които отидоха на гурбет. Но сега част от гурбетчиите се връщат и инвестират в зеленчукопроизводство. Истината е, че няма друга алтернатива. При тази плодородна земя и благоприятен климат е нормално да се развива земеделието. Но земеделците се нуждаят и от реална държавна подкрепа”, заяви кметът на Първомай Иван Митрев. Заради липсата на друго препитание в района и гурбета населението в селото се е стопило за 20 години с 1000 души – от 4500 на 3500 жители, допълва той.

В Първомай преди десетина години имаше бум на строителството на оранжерии. Стотици се захванаха с това препитание тогава. Сега отново се залага на земеделието и производството на зеленчуци. Строят се модерни оранжерии, които са оборудвани с всичко необходимо. Земеделската работа все така спасява хората от безработицата. Но повечето са на възраст. Младите предпочитат да работят в чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене