Шлемът е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България - близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. 

Скандал! Изкопаният шлем от сатовчанското село Плетена се оказа „медиен балон“!

Камен БОЯДЖИЕВ

Камен БОЯДЖИЕВ

Сензационна антика намерена край сатовчанското село Плетена, може да се окаже само един медиен балон. 

Откритият в САЩ древен шлем от IV-III век пр.н.е. едва ли е принадлежал на великия цар Филип II Македонски. Преди десетина дни гръмна новината за намерения ценен артефакт с произход от чрез незаконен трафик на антики. Според експертите в САЩ той може да е принадлежал на самия Филип Македонски, но българските археолози са скептични относно това твърдение.

„За мен това е един медиен балон, за който няма никакви доказателства – коментира на научен съвет  гл.ас. д-р Камен Бояджиев от Националния археологически музей.  Шлемът още не е пристигнал при нас. Ние самите знаем твърде малко. Нито наши колеги са направили експертиза, нито е стигнал до нас физически. Много трудно може да се докаже чий е. За една находка може да се каже чия е била, ако се намери в контекст – например в гробница, където има различни предмети, които могат да докажат, че е от този период. В случая става въпрос за един шлем, който по някакви канали, било то иманярски или други, достига до някъде, очевидно не в средата си. Очевидно е някъде от Балканите, но никой не знае нито точно откъде, нито се знае заедно с какви други предмети е бил намерен, дали е бил в гробница също. Няма надпис Филип II никъде по него. Не знам откъде е тръгнало твърдението, че е на Филип Македонски. Понякога някои неща се превръщат в медийна сензация и оттам нататък, каквото и да кажеш, това нещо само се мултиплицира. Не са толкова малко такива шлемове, например два в света, за да кажеш непременно, че е на някой цар, особено на най великия“.

В Националния археологически музей и в момента има шлем, който вероятно е не по-малко ценен от открития в САЩ. Това е параден шлем с грифон, който със сигурност не бил ползван редовно за бойни сражения. В Националния археологически музей и в момента има шлем, който вероятно е не по-малко ценен от открития в САЩ. Това е параден шлем с грифон, който със сигурност не бил ползван редовно за бойни сражения. За него също не може да се каже, че е свързан с някой конкретен цар, въпреки че със сигурност е принадлежал на знатна личност. Стойността на артефакта, който САЩ ни връща, се изчислява приблизително на 200 000 долара. Шлемът е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

На 10 февруари в Ню Йорк се проведе официална церемония по връщане от американските власти на българската държава на античния предмет. Церемонията бе открита от генералния ни консул в града Мая Христова. Тя връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване, довело до връщане.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене