Байдън назначи нов посланик на САЩ в Украйна

Американският президент Джо Байдън назначи ветерана дипломат Бриджит Бринк за нов посланик на САЩ в Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Белия дом. С това решение ще бъде запълнена стоящата празна в продължение на почти три години ключова позиция.

Бринк, която в момента е посланик на САЩ в Словакия, е професионален дипломат от 25 години и е работила в Узбекистан и Грузия, както и на няколко висши позиции в Държавния департамент и в Съвета по национална сигурност на Белия дом.

Назначението на поста, който беше вакантен, откакто бившият президент Доналд Тръмп внезапно отзова тогавашния посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович през май 2019 г., трябва да бъде потвърдено от американския Сенат.

Съобщението за назначаването на Бринк дойде по време на визита в Киев на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, където те се срещнаха с президента Володомир Зеленски и други високопоставени украински официални лица.

Посещението имаше за цел да покаже подкрепата на Запада за Украйна и министрите също така обещаха нова помощ на стойност 713 долара млн. евро за правителството на Зеленски и за страните от региона, където руската инвазия породи опасения за по-нататъшна агресия от страна на Москва.

По време на пътуването Вашингтон също така обяви, че американските дипломати ще се върнат в Украйна тази седмица – първоначално възобновявайки „еднодневни пътувания“ от Полша, където в момента се намират,  до град Лвов в Западна Украйна.

Американските дипломати напуснаха посолството в Киев две седмици преди започването на руската инвазия на 24 февруари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене