Украйна затваря границата си с Русия

Украйна-Русия

Украйна възнамерява да затвори границата си с Русия. Това обяви съветникът на вътрешния министър на страната Антон Герашченко в ефира на телевизия „5 канал”.

„Ще затворим границата незабавно. С тази цел в момента се установяват необходимите средства и методи”, отбеляза Герашченко. По думите му целта е „физически да се прекрати излизането от Украйна към Русия на мъже в боеспособна възраст”.

На въпрос дали страната планира да минира границата, както предложи депутатът от националистическата партия „Свобода” Юрий Сиротюк, Герашченко не отговори еднозначно.

„Минирането на нашата собствена територия представлява опасност за украинските граждани и за животните. Това не са прости въпроси. Да, националната сигурност е по-важна, но трябва да претеглим всички „за” и „против”, каза той. Според него алтернативните методи изискват време и пари. „А сега нямаме достатъчно нито от едното, нито от другото”, коментира Герашченко.

В началото на месеца украинската гранична служба затвори редица пропусквателни пунктове в Донецката и Луганска област. Това се случи, след като въоръжени лица многократно нападаха граничарите. Сепаратистите от Донбас, които вече два месеца искат отделяне на региона от Украйна, взеха под свой контрол пропусквателния пункт „Должански” само преди дни. По някои данни по-късно те окупирали и близкото до границата село Димитровка.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене