Кукери в Елешница ще прогонят злото от Разложко навръх Великден

Кукерското шоу се завръща в пълния си блясък в разложкото село Елешница навръх Великден. Миналите две години заради епидемичната обстановка, свързана с ковид, уникалният празник не се проведе. Маскирани мъже, жени и деца играха само в махалите си, нямаше дефиле на центъра, нито пък конкурс. Но сега отново стотици малки и големи кукери ще бъдат във вихъра си.

В утрешния ден още рано сутринта земята ще се разтърси от танците им, а трите планини наоколо ще се огласят от звука на чановете. За събитието в селището се очакват много туристи не само от региона, но и от цяла България. Защото зрелището си заслужава. Обичаят се предава от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Танцуващите кукери възвестяват пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

Кукерската магия ще започне в 11,30 часа на площада в Елешница. Трите махали – Плажа, Гуджилец и Средната, ще имат по 30 минути, за да впечатлят и зрителите, и журито с красиви кукерски костюми, страшни маски, характерни народни носии, танци и наричания. Мъже, жени и деца ще танцуват за здраве и берекет, за да прогонят злото не само от населеното място, а и от цялата община Разлог.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече 30 години. Имаме гости отвсякъде за Великден”, заяви кметът на село Елешница – Сашо Мицин. Шоуто на кукерите ще завърши с връчване на различни награди. Осигурени са колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене