Християни и мюсюлмани в обща кауза за ремонт на църквата в Ново Лески

Християни и мюсюлмани от Неврокопско обединиха усилия за възстановяване на изгорялата църква в хаджидимовското село Ново Лески. Храмът „Свети Димитър” горя на 25 май заради късо съединение. Огънят съсипа стари икони, иконостасът и голяма част от стенописите.

Скоро след това местните жители подеха обща кампания за възраждане на светата обител, която е построена през 1994 година с доброволен труд и дарения на хората. Кметът на Ново Лески Георги Ванкалов призна, че сега също се надява да се намерят хора с добри сърца, които да помогнат за ремонтирането на църквата. На призива вече са откликнали не само християни, но и мюсюлмани, които живеят в района.

Отец Георги Кумбаров е направил оглед с експерти. Ще са необходими най-малко 50 000 лева за ремонтните дейности и за реставрацията на иконите, иконостаса и стенописите.

„Община Хаджидимово ще поеме разходите за материалите за боядисването, ще плати и на бояджиите. Но най-тъжно ни е за старите и ценни икони от църквата „Свети Георги”, която е в старото ни село. Преместихме ги тук, за да ги опазим от крадци. Олиото в кандилата обаче се нагряло от високата температура и плиснало по тези икони, които са напукани, издути. Ще трябва да се реставрират. Дано се намерят добри хора, които да ни помогнат и да успеем да възстановим повредените икони”, разказа кметът Георги Ванкалов.

Това е най-голямата църква в региона. Миряните се надяват тя да бъде възстановена до 26 октомври, когато е храмовият празник на светата обитал.

За целта е разкрита и банкова сметка:

Основание за плащане: Дарение за възстановяване на щетите от пожара.

Банка ДСК: BG83STA93000014806034

: STABGSF (Храм „Свети Димитър” – с. Ново Лески)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене