ДЕЦАТА НА БЕЛИЦА БОЯДИСАХА 200 ЯЙЦА

Тази година седмицата на детската книга и изкуствата за деца в Белица съвпадна със Страстната седмица преди Великденските празници. Днес, на Велики четвъртък от Страстната седмица в импровизираната работилница на открито разположена в центъра на китното градче, 120 деца от СУ “ Св. св. Кирил и Методий“ гр. Белица се включиха в боядисването на великденските яйца.

Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Тази традиция беше пресъздадена днес в центъра на Белица. Младите хора се запознаха с техниката на боядисване и материалите, които се ползват при боядисване на яйцата. Запознаха се с произхода и символиката на празника, традициите и ритуалите и проявиха творческото си въображение.

Яйца ще бъдат съхранени и раздадени на гражданите и гостите на Белица, които ще присъстват на големия Великденски концерт в неделя от 18.30 ч. с участието на фолклорния ансамбъл при читалище „Георги Тодоров 1885“ и специалното участие на известната изпълнителка на мелодичната фолклорна песен от пиринския край- Радостина Паньова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене