Филипов: Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България

РСМ трудно излиза от старатата югославска матрица, смята журналистът

Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS журналистът Костадин Филипов във връзка с посещението на българската делегация в Битоля и последвалите реакции. По думите му дори и при най-добронамерените действия от нашата страна, съседите ни винаги са търсили заден контекст.

„По време на всички кризи, през които сме помагали на Северна Македония, винаги се е търсело коварство и някакви стратегически резултати. Думата провокация винаги е била на устата на политиците в Македония. Говорят се клишета. Не могат да излязат от матрицата, която старата югославска политика създаде. В РСМ бяха подразнени от това, че там отиде консолидирана българска делегация. Именно заради това политическата реакция след посещението ни при откриването на културния център беше толкова сериозна”, обясни той.

Според Филипов позицията на България за ветото върху РСМ трябва да бъде тази, която е формулирана в декларацията на НС, в решенията на Консултативния съвет.

„Това е държавна позиция. Затвърждаване на тази позиция ще бъде и напомняне за някои политици, за които има съмнение, че биха могли в последния момент да вземат някакво друго решение извън легитимните български институции. Такива слухове имаше за премиера. Но последно време много добре аргументира позицията си и няма да вземе никакво решение, извън управляващата коалиция”, допълни той.

По думите му македонски журналисти играят ролята на съветници и се опитват да моделират политиката на своите държавници.

„В материал на колега от РСМ беше описана идеята, че до края на френското председателство въпросът с ветото на Македония трябва да бъде решен и да се окаже натиск над страната ни”, обясни той.

Костадин Филипов е на мнение, че влизането на РСМ в ЕС ще донесе позитиви за целия регион.

„Македония върви в пакет с Албания. Можем да очакваме амортизиране на сръбското влияние в тези две страни. Ще има икономически позитиви също, ще се повиши доверието и стабилността в региона. Иска ми се тлееюият конфликт между РСМ и България да се реши възможно най-бързо, но не това да става за сметка на българските държавни интереси”, коментира още той.

Повече вижте във видеото. 

https://www.vbox7.com/play:7006bd5f40

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене