Споменът за Тоше Проески ще живее в парк ”Македония”

Паметта на Тоше Проески, македонският музикант загинал трагично преди 15 години, ще бъде пазена жива в част от засадените японски вишни в парк ”Македония”.
От днес Благоевград се превърна в домът на японските вишни в България. Красивата цветна градина бе обособена по инициатива на Вики Андонова от сдружение ”Кауза Благоевград” и подкрепена от община Благоевград.
Въпреки изненадите на времето, студенти от Американския университет в града, граждани и доброволци, засадиха 100 дръвчета японски вишни на предварително подготвения терен. Фиданките са с височина 1,90 – 2,30 м, като част от тях са плачещи вишни, а останалите от вида „канзан“. Една част от тях са закупени със средства, събрани от благотворителни базари на дрехи, започнали от миналата година.
Отделно македонският актьор и музикант Игор Дамянов предаде  сумата от 1150 лева за закупуване на японски вишни. Тя е събрана преди година и половина от последната  Тоше Проески вечер в  Благоевград. Идеята за ежегодна вечер през октомври с музиката на легендарния македонски изпълнител е на вечно усмихнатия Игор, който от 2003г. нарича България свой дом. Неуморният талант, родом от Виница, заедно с Оксана Руяноска от Български форум за Тоше Проески, организират концерта, който всяка година подкрепя благотворителна кауза.
Скоро в благоевградския парк ”Македония” ще има табелки, на които ще бъдат отбелязани имената на дарителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене