Никола Минчев: Дължим безпрекословно преклонение на Княз Александър I Батенберг за силата и мъжеството, с които е отстоявал българския национален идеал

Дължим безпрекословно преклонение на Княз Александър I Батенберг за силата и мъжеството, с които е отстоявал българския национален идеал – обединение на всички българи в една държава. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев при откриването на документалната фотоизложба, посветена на 165-ата годишнина от рождението на първия български княз Александър Йозеф фон Батенберг.

Председателят на парламента отбеляза, че Александър Първи е утвърден за княз на България още в деня след приемането на Търновската конституция, изправяйки се пред трудни задачи и сложни решения в тежкото следосвобожденско време. С делата си той води държавата гордо и непреклонно, подчерта Никола Минчев и припомни манифеста от 8 септември 1885 г., с който Александър I провъзгласява Съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и решителността му по време на Сръбско-българската война.

Експозицията е организирана от Движение за национално възраждане „Оборище“ и се представя под мотото „България в блясък“. В нея са показани реставрирани фотографии и репродукции, свързани с живота и делото на първия български княз, а също и образите на капитаните, победили сръбските генерали, неговата годеница принцеса Виктория Пруска, неговата съпруга графиня Йохана Хартенау и неговите деца, кръстени с българските имена Крум-Асен и Вера-Цветана.

Главният секретар на Движение за национално възраждане „Оборище“ Тошо Пейков подари на председателя на Народното събрание книгите „Александър I – князът на Нова България“ и „Кратка история на Сръбско-българската война“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене