Първите български домати и ягоди на пазара в Сандански на цена 6 лв.

В понеделник, пазарния ден на Сандански, се появи и розовият домат местно производство на цена 6.00 лв. за килограм. Краставиците се търгуваха на пазара в курортния град на цени между 1,50 лв. и 4,00 лв., а 3 връзки пресен кромид – на 1,00 лв. На по-ниска цена – между 2.00 и 3.00 лв., се продават домати, внос от Гърция и Македония.

“От този понеделник заредихме с български домат, но цената е 6.00 лв. Доматът е по-вкусен и качествен от този, който продавахме – внос от съседна Гърция и Турция, но цената е рекордна. За първи път се случва, а от години продавам на пазара”, сподели търговецът Костадин Христов. Той допълни, че скокът в цените на зеленчуците е на база по-високите цените на торовете и препаратите за растителна защита. “Това ще влияе на цените на зеленчуците през цялата година”, заяви той.

Краставиците на пазара бяха на цена от 1.50 лв. до 4.00 лв.

Най-голям е скокът при зелето и морковите. Зелките поскъпват от няколко месеца, а сега цената им удари 2 лева за килограм на кооперативния пазар в курортния град. Сравнено с предходната година, увеличението е почти двойно. Цените на краставиците са скочили също с около 50 процента от нивата от миналата година. Вчера, дни преди Великден, на пазара в Сандански се предлагаха криви краставици на цена от 1,50 лв. за килограм, а правите – на 3,50 лв.

Наблюдава се понижаване на цената на връзка пресен кромид и лук. Вчера три връзки се предлагаха на цена от 1.00 лв., а преди десетина дни една връзка се търгуваше за 90 стотинки. Зелените чушки вървят между 4.50 и 5.50 лева в зависимост от сорта – севрия или капия.

На пазара вече има и български ягоди

На пазара от вчера се предлагат и ягоди местно производство срещу 6.00 лв. за килограм. „А разликата от вносните гръцки ягоди е огромна”, сподели търговецът Ети Методиев и допълни, че за да привлече клиентите, продава на 5.00 лева, когато клиентът купува над 3 килограма.

„Гръцките ягоди в същото време са на цена от 4.00 лева. Но както всеки понеделник, който е пазарен за санданчани, основното търсене е на домати, краставици, маруля и репички, както и пресен кромид”, заяви Ети и допълни, че вече въпреки високите цени хората пазаруват зеленчуци за цяла седмица, като предпочитат българските, макар че са по-скъпи./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене