Собственикът на „Миджур“: Защо взривиха завода преди изборите?

В цяла България няма 800 000 мини, камо ли при нас, твърди Валери Митков

Изказвам съболезнованията си на семействата, които загубиха близки при взривовете. Това каза собственикът на взривения завод „Миджур“ в Горни Лом Валери Митков пред Нова телевизия. Той заяви в прав текст, че е имало саботаж. Той завърза нова теория на конспирацията. „Защо точно преди изборите? Защо точно, когато ръководството е било там?“, попита от екрана Митков.Версията, че адските взривове в Горни Лом са обвързани с изборите изказа и Бойко Борисов.

„След проверката се оказа, че никога не е имало 800 000 мини. В момента на взрива в цяла България не е имало такъв брой противопехотни мини. Аз вървям на тези хора, съмнявам се, става въпрос за човешка грешка. Не е възможно човешка грешка да предизвика взривяването на целия цех“, коментира Митков.

„Взривени са няколко междинни детонатора, които са предизвикали експлозиите. Ако избухне една мина ще загинат най-много двама-трима“, предположи Валери Митков.

„Близък с Георги Първанов, колкото сте и вие“, отвърна на въпроса на Диана Найденова за връзките си с бившия президент. Валери Митков изплака болката си, че синът му не е трябвало да си отиде от този свят по този начин.

На въпрос, защо това се е случило в неговото предприятие той призна, че не може да отговори. „Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога“, категоричен е той.

„Гневен?! Не, не съм гневен. По-скоро съм убит. Родител да изпраща детето си от този свят. Няма по-ужасна трагедия. Много боли. Просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора трябваше по този начин да си отидат от този свят“, каза Валери Митков.

Той се е срещнал с част от семействата и близките на загиналите. Има хора, които се отнасят с разбиране, има такива, които се нахвърлят. Мъката е безгранична, каза още Митков.

Валери Митков опровергава редица тиражирани информации и обвинения. Едно от тях е по отношение на „мизерното“ заплащане. Той уточни, че заплатата на работниците в завода не е била 250 лева, както бе писано, а 600 – 700 лева месечно. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене