Бившата шефка на Инспектората по образование в Кюстендил Радостина Новакова е била отстранена от поста си

Радостина Новакова
Бившата шефка на Инспектората по образование в Кюстендил Радостина Новакова е била отстранена от поста си заради това, че по време на атестацията си е получила най-ниската оценка за изпълнението на служебните си задължения, стана ясно почти два месеца след рокадата с шефовете на образователната структура в Кюстендил. Съобщението с причините за уволнението на Новакова е на Министерството на образованието.
Напомняме, че Новакова бе освободена със заповед от 24 февруари т.г., а на нейно място бе назначена Стела Мицова, която идва в Кюстендил от Министерството на образованието, където работеше като шеф на един от отделите.
Радостина Новакова е една от най-дълго задържалите се шефове в образованието, тъй като управлява РИО – Кюстендил почти 12 години. Тя стана началник на Инспектората по време на правителството на НДСВ.
Стела Мицова също е добре позната в просветните среди на Кюстендилско, тъй като преди да отиде на работа в образователното министерство дълги години бе преподавател, а след това и директор на Езикова гимназия «Д-р Петър Бе

рон» в Кюстендил. Тя е родом от Ловеч и там е завършила Езикова гимназия, като владее два езика – английски и немски.
Преди да седне в директорското кресло на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил дълги години е била преподавателка в училището по немски език. Мицова е омъжена и има дъщеря, която след преминаванета на майка и в столицата остана в Кюстендил.
Припомняме, че Новакова на няколко пъти предизвикваше обществено недоволство – напоследък с това, че очевидно толерираше едни училища за сметка на други. На заседанието на постоянната Комисия по заетост, стана ясно, че кметът на община Кюстендил не е съгласувал предложения от РИО план-прием за следващата учебна година. „Община Кюстендил счита, че мрежата от професионални училища се нуждае от оптимизация. В момента в града съществуват пет професионални гимназии, като в една от тях (бел.ред.: ПГИМ) учат ученици, чиито брой е много по-голям, отколкото учениците в останалите гимназии, взети заедно, а това означава, че има реална опасност някои от тези професионални гимназии да бъдат закрити”, заяви началникът на общинския отдел „Образование” в Кюстендил Нели Петкова. Тя допълни, че кметът на общината е изразил своето становище, че е необходима оптимизация на мрежата от професионални гимназии, поради което планът не е съгласуван. Новакова разгневи и Общинския съвет в Кюстендил, след като съветниците имаха няколко конкретни и обществено значими въпроса към шефката, но тя не пожела да присъства и да даде отговор.
„Това е пълно незачитане на работата на Общинския съвет на Кюстендил. Защо в Гимназията по икономика и мениджмънт децата на брой са колкото във всички останали гимназии в града, че и повече?“, заяви съветникът от Коалиция „Кюстендил“ Димитър Хаджийски.
„В гимназиите в града има 24 професии и Регионалният инспекторат трябва да следи за тенденциите в променящия се пазар на труда в региона. Имаме нужда от различни специалисти. ПГИМ е с брой ученици колкото всички останали гимназии в града?!”, каза и Младен Ризов от РЗС. Поясняваме, че заместник-директор в ПГИМ е съпругът на Новакова – Динко Новаков.
„Няма разговор между образованието и бизнеса. Превърнаха елитни училища като Езиковата гимназия в едно нищо”, коментира Милчо Христов от БСП.
„Не знам колко писма сме изпратили до РИО и отговори няма. Не разбирам защо отсъства началникът, няма диалог. Диалогът с бизнеса липсва. Няма мисъл за децата от ръководството на тази институция. 15 години – усещане за безвремие, благодарение на един човек, който ръководи инспектората“, каза Паунов преди няколко месеца по време на сесия на местния минипарламент.
По предложение на съветника Милчо Христов протоколът от проведеното тогава заседание на местния минипарламент, свързан с темата Регионален инспекторат по образование и гневната реакция на общинските съветници, бе изпратен на министъра на образованието.
Основният въпрос, на който всички искаха отговор, е за липсата на реформи в образованието в областта, така че то да отговаря на съвременните нужди на пазара на труда. Тенденциозно отношение към училищата, според запознати, касае орязването на паралелка в ПМГ, където традиционно се пълнят 4 профилирани класове, а откакто съпругът й е в ПГИМ, тя разрешава там прием след 7-ми клас с 5 паралелки.
Нулев прием в няколко поредни години доведе до закриването на гимназията по дървообработване в Кюстендил – едно училище с традиции в града, чиито специалисти са търсени и с квалификация. Гимназията по селско стопанство – също училище с традиции в града, та нали Кюстендил се възражда като овощарски регион, не бе в приоритета на инспектората.

www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене