Военното ни министерство проверява имало ли е теч на „чувствителна“ информация

По повод публикации, появили се в някои медии за опити за нерегламентирано придобиване на чувствителна информация от съюзнически сили, базирани в България, от Министерството на отбраната излязоха с официална позиция, в която заявиха, че страната ни е надежден съюзник в НАТО.

„Ние не можем да допуснем да бъде хвърляна сянка на съмнение върху нашата способност да поддържаме доверени съюзнически отношения. При нито една съюзническа мисия в България не е имало сигнал за подобни нарушения. Въпреки това компетентните органи извършват необходимата проверка. България може да гарантира своята сигурност само в рамките на НАТО. Благодарни сме на всички наши съюзници, които оказват подкрепа в гарантирането на сигурността на страната и на българските граждани“, посочиха още от военното ни министерство.

Нидерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, цитиран от БНР. Материалът посочва изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“. А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия. Последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебата за премахване на паметника на Съветската армия. Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

F-35 са самолети от последно поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни – броят им може да стигне до 8.

Междувременно САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Това написа вчера Евроактив, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната, посочва БГНЕС.

„Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента“, цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов.

„Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни“, заяви още Шаламанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене