С питка посрещнаха първите обитатели на Центъра за настаняване от семеен тип в Благоевград

mm_1412700316Първите обитатели на Център за настаняване от семеен тип №1 в Благоевград вече са настанени. Те са трима и бяха посрещнати с питка в украсените с балони и цветя стаи. На посрещането на децата,  освен персоналът, присъства и зам.-кметът по хуманитарни дейности Валери Смиленов.

„Ние всички сме тук, за да създадем по-добри условия за живот на тези деца, за да се чувстват тук като в свой дом, а вас като свое семейство“, заяви пред персонала Смиленов.

Нетърпеливи, трите деца се разходиха из новия си дом, а  едно от момчетата  дори изрази желание да помогне за разопаковането на багажа и  подреждането в новия му гардероб. Видимо доволни и с усмивка на лице, само няколко минути след настаняването си, децата вече разглеждаха  новите си играчки.

По-рано тази година, през месеците август и септември, служителите на жилището от семеен тип преминаха специално обучение. То  се проведе на два етапа от представители на Гражданско дружество „Заедно за децата“.

До края на октомври ще бъдат настанени и останалите обитатели.  Във всяко едно от  жилищата ще  има по 14 деца, а екипът, които ще се грижи за тях,  се състои от ръководител, социален работник, психолог, рехабилитатор, 6 детегледачи, две медицински сестри и двама  хигиенисти.

Изграждането на общо три центъра и едно защитено жилище бяха заложени в програмата на кмета на Благоевград  д-р Атанас Камбитов за разширяване на социалните услуги в общината и са финансирани 100% със средства по ОП „Регионално развитие“. С изграждането на центровете община Благоевград  реално осъществява политиката за  деинституционализация на социалните услуги в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене