Топ експертът по киберсигурност Явор Колев гостува в Банско

Една от най-актуалните теми, свързана с бъдещето на децата, е безопасността им в дигиталното пространство. Затова, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/-община Банско подкрепи инициативата на ЗК „Лев Инс“ – „Пази детето в интернет”.

Екип от специалисти: г-н Явор Колев – един от най-големите експерти по киберсигурност в България и директор на отдел „Киберсигурност” на ЗК „Лев Инс“; г-жа Зоя Василев – експерт по киберсигурност и управител на първата киберакадемия у нас „Сайбър 360“, г-н Атанас Атанасов – ръководител Връзки с обществеността, и г- н Георги Александров – експерт дигитален маркетинг, организира открити уроци на ученици от пети до седми клас в училища в община Банско. В инициативата се включиха над 300 ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”с. Места и СУ „Неофит Рилски”гр. Банско.

С открит урок, презентация и много реални случаи от дългогодишната си практика, г-н Явор Колев отправи ценни съвети за предпазливо и безопасно сърфиране в Интернет. Засегнати бяха въпроси за фалшивите профили, зад които обикновено се крият педофили; за предпазване от съмнително съдържание; колко важно е децата да внимават каква дигитална самоличност изграждат, защото някога това може да окаже негативно влияние при кариерното им развитие, тъй като веднъж качени в интернет пространството публикуваните материали никога не изчезват.

Тъй като децата се влияят силно и се опитват да подражават на инфлуенсърите в мрежата, експертите препоръчаха на учениците да избират такива образци на следване и подражание, каквато е олимпийската шампионка по карате в Токио през 2021 г. Ивет Горанова – лице на кампанията „Пази детето в интернет”.
Предстоят нови срещи на експертите по киберсигурност в община Банско с учениците от гимназиалния етап на обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене