От 20% до 40% скочиха цените на имотите в Банско

Инфлацията вдигна и цените на имотите в курорта Банско. За последните 6-7 месеца има сероизно увеличение в търсенето на апартаменти и къщи. Това пък се отрази на цените и те скочиха от 20% до 40%. Доскоро можеше да се купи уютно жилище за 400-500 евро за квадратен метър. Сега вече цените са от 600 до 700 евро за квадратен метър. Най-луксозните апартаменти, които са и с добра локация, пък гонят цена от 800 евро за квадратен метър.

Почти всички купувачи са българи, най-вече са столичани. Този интерес на софиянци е обясним – в София вече цените стигат до 1500-2000 евро за квадратен метър ново строителство. Затова Банско се явява като алтернативен пазар, където столичани влагат парите си, за да не се обезценят заради инфлацията. Много наши емигранти изтеглят капиталите си от чужбина и ги инвестират в имоти в града под Тодорка. Напоследък и украинци, които разполагат с повече средства, се интересуват от закупуване на жилище в района. „Засега обаче не купуват, тъй като се надяват войната да свърши и да се приберат в родината си. Сегашните цени са нормални, защото дълги години в Банско се продаваше под себестойността на жилищата. Един и същи апартамент в Поморие струваше 700 евро на квадрат, а тук – 400 евро на квадрат”, твърди Атанас Бутилов, брокер и собственик на фирма „Кас Пропъртис”.

Най-често англичани препродават своите имоти. Напоследък това правят и руснаците, макар че те имат доста по-малко апартаменти в Банско. Доста жилища се продават от частни съдебни изпълнтели и те се купуват от нашенци на добри цени.

Много апартаменти в града под Тодорка се търсят и под наем, защото в Банско целогодишно работят в изнесени офиси близо 400 души – млади, интелигентни и богати хора. Над 90% от тях са чужденци – германци, англичани, италианци, испанци, руснаци, руски евреи.

Банско ги привлича с красивата си природа, с близостта си до София, с възможностите за ски туризъм. По този начин всички тези хора харчат парите си в града и поддържат местната икономика.

„Пазарът на недвижими имоти е много динамичен. Хората се страхуват от инфлацията, банките не дават почти никакви лихви върху спестяванията. Затова много наши сънародници инвестират в недвижими имоти в Банско”, казва още Атанас Бутилов.

Има и нови проекти за вдигането на къщи, за да се задоволи пазарът. Но цената ще е около 1300-1400 евро за квадратен метър. Това ще рече, че къща от 200 квадрата застроена площ и с голям двор ще струва около 300 000 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене