В Чепинци обявиха кампания за възстановяване на над 200-годишен знаков храм

В рудоземското село Чепинци обявиха кампания за набиране на средства за възстановяване на над 200-годишна джамия, в махала Трамповска. В селото и най-старите хора не знаят кога е построена духовната обител, една от най-старите в региона. Тя обаче се свързва със знакови събития за селото. Предполага се, че е построена около 1820 г. като в нея освен религиозни обреди се осъществявали и сбирките на населението за обществените проблеми. Там са отсядали и хора изпаднали в беда, които са обикаляли из селата, и са подслонявани за ден-два.

Мюсюлманската общност се е молила в храма до 2004 г., след това е изоставен и намиращ се в окаяно състояние, пред срутване. „През годините се използвал за религиозно и светско обучение. „Освен че има архитектурна стойност, тъй като е сграда на над 150 години, тя е оставила и отпечатък в сърцето на поколения. Чувстваме се длъжни да запазим наследството от миналите поколения и да се предаде на бъдещите“, заяви един от инициаторите за кампанията Силвестър Дерменджиев.

Кампанията ще бъде отворена до завършване на възстановяването на храма, а даренията могат да бъдат както парични, така и материални.

До храма има стара круша, която също като джамията е на над 200 години, казват местните. Според преданията, в нея се спасил ухапан от вълк имам, който пътувал от Кавала за Северна България. Хората вярват, че джамията е свещена и пази населението от беди. След 1912 г. в сградата са организирани ограмотителни курсове за възрастните хора. Старата джамия останала непокътната и имала живот и при социализма, защото била използвана за обществен клуб на членовете на ОФ организации.

След построяване на нов храм в Чепинци тя спряла да се използва, но хората искат да я запазят като ценност за поколенията.

Едно от най-многолюдните села в Родопите, Чепинци е известно с редовните си и мащабни дарителски кампании, с които решава местните си проблеми и поддържа болни и социално слаби хора.

Повече подробности за кампанията и как да дарите може да получите на телефоните на:

Тел :0879388527 – Силвестър
Тел :0894319404 – Адем

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене