Нашенци от Пиринско се юрнаха към Гърция за евтино агнешко месо

Много жители на Пиринско ще хапнат гръцко агнешко месо на Великден. И това не е изненада, защото се оказа, че в южната ни съседка мръвката за великденските празници е по-евтина. У нас агнешкото гони цена от 25 лева за килограм трупно месо в магазините, тук-там може да се намери вносно на цена от 20 лева за килограм. В същото време в Гърция цената му е 8-8,50 евро за килограм в търговската мрежа. Само 3-3,20 евро за килограм живо тегло е цената там, докато в България тази цена е между 9 и 10 лева.

Някои предприемчиви нашенци дори купуват агнета от гръцките кланици, които после продават у нас. По този начин си гарантират печалба от поне 3-4 лева на килограм.

„Не знам как се получава това – в Гърция, където получават по-високи доходи, агнешкото им, а и не само то, е по-евтино от цените у нас. Тук не е ясно защо се дават пари на животновъди – за пасища, отпускат им се субсидии, дава им се за фуражи, но това по никакъв начин не се отразява на цените. Сгрешена е държавната политика, няма контролиращ орган. Ние нямаме министър, а магистър на земеделието, все нещо учат”, коментира земеделският производител Иван Сабахлъков от Хаджидимово.

Той смята, че до Великден цените на агнешккото в Гърция може да паднат, защото там има истинска пазарна икономика. Голямо е предлагането и това сваля цените, хората могат да си купят агнешко месо и да изкарат празниците. А в България принципът е „ден година храни”, затова се надуват цените.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене