Въпреки близостта си до Жириновски, който много бързо еволюира в краен руски шовинист и войнолюбец, неговият съветник от Сандански си остава "българофил". 

За първи път! Кумът на Жириновски е от Сандански! Цялата му история днес в Топ Преса!

Преди две години е починал Светослав Стоилов, казват негови съседи в столичния квартал „Лозенец“. Приживе българинът е икономически съветник на Жириновски и дори негов кум на гражданската му сватба с Галина Лебедева през 1994 година. Самият Жириновски почина миналата седмица. Възходът на Стоилов продължава да е обвит в мъгла като повечето хора и събития у нас и в Русия в зората на прехода. В мрежата няма никакви сведения за него, а в статията, посветена на Жириновски и партията му, българинът фигурира като „Светозар Стоилов“.
Топ Преса научи важни подробности от кариерата на нашенеца, който години наред нашепваше в ухото на влиятелния руски политик. В австрийската столица роденият в Сандански икономист се жени за приказно богата дама. Но кой точно от тогавашните елити го запознава и въвежда в най-близкото обкръжение на скандалния руски политик, вероятно ще остане тайна завинаги.
За първи път Светослав Стоилов влиза в светлините на прожекторите при първата визита на Жириновски в България през зимата на 1993 г. Тогава се разрази огромен скандал и лидерът на ЛДПР беше изгонен от страната. Повод за това станаха призивите му държавният глава Жельо Желев да бъде свален и пратен в Сибир.

За българските медии кумът на Владимир Волфович е дал едно-единствено интервю. През 1996-а, непосредствено след 65-ия си рожден ден, Светослав Стоилов сподели някои от „опорните точки“ на своята икономическа програма, възприета от партията на Жириновски. В този момент на България й предстоеше драматичната Виденова зима. Стоилов и руският му патрон громяха комунистите у нас, оставили българите без хляб. На вълната на тези страхове „да не стане и в“ Русия като в България“ Елцин успя да надвие лидера на руските комунисти Зюганов и да бъде избран за втори път за президент. Небивал успех на тези избори пожъна и Владимир Жириновски – цели 29 процента от руснаците дадоха гласа си за него.
Въпреки близостта си до Жириновски, който много бързо еволюира в краен руски шовинист и
войнолюбец, неговият съветник от Сандански си остава „българофил“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене