Общински съвет прие Бюджет 2022 за Благоевград

С 27 гласа „за“, 6 „против“ и 4 „въздържал се“ общинските съветници приеха Бюджет 2022 за Благоевград, чиято стойност възлиза на над 105 млн. лева.

В него сa предвидени местни приходи от данъци в размер на 16,35 млн. лева, а неданъчните приходи са в размер на 14,1 млн. лева.

Планираните разходи за местни дейности и такива, които се дофинансират от местни приходи са с общ размер на 40,9 млн. лева. За функция „Образование“ са 893 хил. лева. За социално осигуряване, подпомагане и грижи разходите са 1,7 млн. лева. За функция жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда са планирани 16,2 млн. лева, а за култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело – 10,1 млн. лева. За здравеопазване са предвидени 305 хил. лева.

Ще бъдат отпуснати пари за допълнителни възнаграждения на работещите в детските заведения, стана ясно днес по време на извънредното заседание на ОбС. Кметът Илко Стоянов заяви, че персоналът в детските ясли ще получи средствата преди Великден, а за детските градини те ще бъдат отпуснати за 24 май.

В рамките на бюджета е предвидено и финансиране за реализиране на кампанията „Заедно за нашия общ дом“, инициирана от кмета Илко Стоянов. Чрез нея ще бъдат облагородени пространства на различни места в града и селата по предложение на жителите на община Благоевград. Идеите могат да бъдат депозирани в Деловодството на общинска администрация, след което същите ще бъдат прецизно разглеждани и остойностявани. Заявленията следва да бъдат в свободен текст и да включват подробно описание на идеята, както и конкретно място за реализирането ѝ.

„Бюджетът за настоящата година не е такъв, какъвто ми се иска да бъде, но в голяма степен сме зависими от държавата. Огромна роля има и липсата на децентрализация по общини. Ще дам пример с Капиталовата програма, която е в размер на 2 млн. лева. Тези пари са крайно недостатъчни за реализирането на каквато и да било дейност“, коментира кметът Стоянов.

Бюджетът на Община Благоевград за 2022 г. е съобразен с икономическите тенденции и рамката, установена със Закона за държавния бюджет за 2022 година, решенията на МС за приемане на стандарти за делегираните държавни дейности с натурални и стойностни показатели през 2022 година, наредбите, приети от Общински съвет – Благоевград, с които са определени цените на предоставяните услуги, таксите и местните данъци, администрирани от Община Благоевград, както и тенденцията в развитието на собствените приходи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене