Председателят на ОбС Радослав Тасков е категоричен: Днешната публикация по мой адрес, в един от ежедневниците ни, е пълна с лъжи и цели – опетняване на името и уронване на престижа ми

Тази сутрин жителите на Благоевград и региона осъмнаха с гръмко заглавие в един от регионалните ни ежедневници, според което: „КПКОНПИ притисна до стената председателя на ОбС – Благоевград Р. Тасков, запорира всички сметки и имоти на семейството му“.

Малко по – късно информацията бе препечатана от редица други електронни издания, а оригиналната статия във въпросния ежедневник, получи „ОБНОВЯВАНЕ“ в интернет страницата на вестника.

Поредната политическа атака срещу Радослав Тасков стана повод и за организирането на извънредна пресконференция от негова страна, имаща една единствена цел – да докаже, че публикуваните факти, са откровена поръчкова лъжа от едно лице, което председателят на Общински съвет, реши да нарича „Бившия“, за да не споменава името му, защото според Тасков точно това била целта на въпросната статия.

Тасков обърна внимание и на това, че въпросната медия, която е публикувана „новината“, не е спазила основни принципи, според които е задължително да се потърси гледната точка и на лицето, което ще бъде обект на материала, но това на практика не се е случило. В тази връзка той подчерта, че ще настоява медията, първоизточник на „новината“, да публикува неговата позиция на същото място, на което е и предходната.

По отношение самата статия, Тасков сподели, че това е само и единствено пасквил, който цели да опетни името му и да урони престижа му.

„Тази статия е част от един процес, който от няколко години върви в Общински съвет Благоевград. Знаете, че доста мои колеги имат образувани дела в КПКОНПИ заради доноси, от конкретен човек, който ще нарека „Бившия“. Целта на всичко това е само една – институция като КПКОНПИ да бъде използвана като „бухалка“. Ясно е, че повечето доноси, които се пишат, и производствата, които са започнали, ще завършат с решения на съда, в които всички замесени ще бъдат оправдани. А подобни материали като днешния имат за цел да настроят общественото мнение. За конкретния случай съм сигурен, че това е политическа атака. Защо точно сега? – нямам представа. В момента ОбС работи изключително добре, включително и при взаимодействието си с общинска администрация. Непонятно ми е защо се използва точно този момент, ноще се разбере“, подчерта Тасков.

Председателят на местния парламент, който вече 20 години е част от политическия живот на Благоевград, отбеляза, че подобни атаки не се случват за първи път, както и че като политическа фигура е проверяван нееднократно от различните институции в България.

„Данъчни декларации поддавам всяка година, в които описвам всичко, което трябва – и аз, и съпругата ми. Нямам съмнение, че това, което сме декларирали, отговаря на 100 % от истината. Бивайки под прожекторите толкова години, съм на ясно, че всичко което правя и аз, и членовете на семейството ми се следи. За мен винаги е било важно – самият човек, когато се погледне в огледалото, да знае кой е и какво представлява. Смятам, че съм човек с морал, човек, който се пази да не бъде обвиняван в такива неща, които пишат в тази статия“, отбеляза той.

Тасков продължи пресконференцията с опровергаване на всяка една от лъжите във въпросната статия, давайки конкретни факти.

„Факт е, че съм проверяван от Прокуратурата и КПКОНПИ за период от 2008 до 2015 година. Факт е, че първоначално проверката започна заради проект, на едно гражданско сдружение, на което бях председател. Факт е, че в Окръжен съд има входирано искане от КПКОНПИ за налагане на обезпечителни мерки във връзка с един иск, според който, те са установили за периода 2005 – 2015 г. несъответствие в размер на около 82 хил. лв. Факт е също така, че по силата на това искане е запориран имот, собственост на семейството ми в местността „Бачийщието“ – става дума за земеделска земя, която е придобита 2007 година. И до тук приключват фактите. Всичко друго не отговаря на истината“, категоричен бе той.

Радослав Тасков обърна внимание на това, че в момента тече административно производство, в което нямам яснота дали ще има дело.

„В момента подготвям и смятам, че комисията трябва да приеме доводите, които излагаме и въобще да не се стигне до съд. При едно открито производство самата КПКОНПИ ще стане за смях. Описаното, според счетоводители, е абсолютна глупост. Факт е, че в периода съм проверяван и аз и семейството ми. За този период не е установено каквото и да е било разминаване в имуществото“, уточни той и допълни, че срещу физическото лице Радослав Тасков, КПКОНПИ не е установила никакви разминавания.

Председателят на Общински съвет Благоевград обърна внимание на това, че искът е изцяло насочен към неговата съпруга, но подчерта, че нито той, нито тя, имат какво да крият, което е установено и при извършени проверки от страна на компетентните органи.

Тасков за първи път разказа и любопитни подробности около самата проверка, извършвана от Прокуратурата, като обърна внимание на това, че той и всички останали хора, участвали в проекта, са били подложени на натиск от страна на Прокурора, който към днешна дата е с влязла в сила осъдителна присъда от спецсъда. Той също ще си потърси правата като частно лице, след края на настоящото производство.

„Никога не съм се правил на жертва, и не съм използвал това, за да печеля дивиденти. Твърдо решен съм да си потърся правата, когато всичко приключи. Понастоящем всички, които участват в тази операция, си получават заслуженото. Не от мен. Времето показва, че си получават заслуженото“, подчерта той.

Тасков отговори и на въпроса, зададен от въпросния ежедневник – дали е редно да продължи да бъде председател на Общински съвет, до изясняване на случая:

„Нямам никакво намерение да подавам оставка, независимо дали такава ще ми бъде поискана от фалшиви автори, фалшиви профили и т.н. Нищо от това няма общо с работата ми на председател. Смятам, че за щастие, освен Прокуратура и КПКОНПИ, има и една институция, наречена съд, който ще каже дали всичко, което е изписано, е истина. Аз вярвам на съда. Ако той прецени и приеме тази административна преписка и каже, че това е истина, ще подам оставка на секундата“, посочи той.

Тасков отговори и на различни журналистически въпроси. Един от тях бе свързан с това – дали е възможно политическата атака срещу него да има за цел дискредитирането му, с оглед на задаващите се местни избори.

„Хората, които ме познават и които са близо до мен знаят, че към момента нямам решение дали ще се кандидатирам за кмет или за общински съветник. Възможно е да е превантивна мярка. В момента наистина нямам решени дали ще продължавам с политиката. Пак казвам, за мен това не е на дневен ред, аз съм фокусиран да върша работата си. Това не е първа атака от този „бивш“ във въпросната медия. То не бяха писания за апартамент, за строяща се сграда и куп други неща, на които не съм обръщал внимание в годините. Но дадох обещание пред себе си – повече няма да мълча по всички тези опити и ще си търся правата, дори по съдебен ред“, каза Тасков.

Тасков обърна внимание и на това, че въпросният „бивш“ не за първи път използва КПКОНПИ като „бухалка“ и че точно заради негови доноси, почти всички общински съветници са обект на проверки от комисията, част от тях дори се притесняват да си вършат съвестно работата, защото в закона не е точно описано кое се приема като конфликт на интереси и кое не.

В заключение той обясни, че няма никакви разминавания в доходите, НИКОГА не е викан на разпити в София, тъй като проверката е приключила преди 7 години. Има искане за обезпечителна мярка, която обаче е при евентуален иск. В момента няма запорирани сметки, имущество или дялове от фирми.

„За мен, в интерес на истината е по-добре да има дело, защото съдебното решение ще докаже, че написаното не отговаря на истината“, завърши Радослав Тасков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене