Елена Удря: Не искам да бъде екстрадирана в Румъния, страхувам се за живота си

Окръжният съд в Благоевград отложи насроченото съдебно заседание във връзка с искане на Окръжна прокуратура – Благоевград за изпълнение на Европейска заповед за арест на бившият румънски министър Елена Удря, издадена от съда в Букурещ. Това съобщиха от Благоевградския окръжен съд.

Заседанието е отложено за събиране на информация при какви условия следва да изтърпи наказанието си при евентуалното ѝ предаване на искащата държава. По-рано адвокатите на румънката разказаха, че тя се страхувала, че ако попадне в затвор в родината си може да бъде убита. Докато е лежала в арест в Румъния, Удря била заплашвана с убийство и заразяване със СПИН.

Бившата зам.-министърка е подала молба за политическо убежище в Гърция, защото „нямавяра в българската и румънската прокуратура“, разкриха още адвокатите й.

Следващото заседание е насрочено за 19 април.

Бившият румънски министър Елена Удря е обявена за международно издирване с цел арест и екстрадиция от румънските власти за изпълнение на влязла в сила присъда шест години лишаване от свобода за получен подкуп. Тя е задържана на ГКПП „Кулата“  на 7 април 2022 г. при опит да напусне България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене