100 дни управление отчетоха областният управител Емил Хумчев и депутатът Зарко Маринов

Кратък отчет за първите сто дни управление направиха областният управител Емил Хумчев и народният представител Зарко Маринов. На пресконференция те набелязаха основните въпроси и наболели проблеми в Смолянска област, по които се работи.

„Още в началото на мандата трябваше да се справим с няколко кризи. Най-голямата беше с ковид-пандемията. Към момента и на областно и на национално ниво коронакризата е овладяна с надеждата да не влизаме отново във вълни, които да доведат до нови ограничения. Следващият проблем беше с подсигуряване на финансиране за справяне с щетите от наводненията през декември. Средствата за най-засегнатия участък от Тешел до Триград вече са подсигурени и са в сметката на Община Девин. Очаквам днес (понеделник -б.а.) от Общината да представят строителните книжа, за да се издаде строително разрешение и по най-бързия начин да започне възстановяването на тази проблемна отсечка”, каза областният управител Емил Хумчев. Друг голям проблем, който и в момента е на дневен ред пред ръководството на областната администрация, е енергоснабдяването в Смолянско. „Знаем, че дори и при по-слаби снеговалежи и дъждове, на много места се появяват проблеми с енергозахранването”, допълни Хумчев, като поясни, че предстои да се направят предложения за законодателни промени, за да може да се реши този въпрос. Законодателни промени са предприети и за статута на превозвачите, които извършват атракционни превози, чиято дейност до момента не е регламентирана. В ход са и действията по прехвърляне на ГКПП Рудозем – Ксанти. Предстои тази седмица да се направят 72-часови проби, след което ще се пристъпи към държавна приемателна комисия, за да може собствеността на пункта да бъде окончателно предадена на Агенция „Митници” и Гранична полиция.

Областният управител набеляза накратко и проведените разговори и срещи по належащи за решаване проблеми на Смолян и областта – с министъра на регионалното развитие, на финансите, на културата и др.

„За времето откакто съм на тази длъжност и откакто работи Народното събрание, ежеседмично провеждаме срещи и оперативки с народните представители г-н Зарко Маринов и г-н Михал Камбарев. Всяка седмица обсъждаме важните теми за областта. С нашите партньори от „Има такъв народ“ целенасочено работим за подобряване на пътната инфраструктура, както и с г-н Маринов, като член на парламентарната комисия по регионално развитие, където неговата роля и място са много важни за нас”, каза още Емил Хумчев.

„Още в началните месеци успях да постигна няколко неща, като член на комисията по регионално развитие. Сред тях е да обърна внимание към лошата инфраструктура в Смолянска област и главният приоритет – пътят, който свързва Асеновград и Смолян – изграждане на трета лента, и обхода на град Чепеларе”, каза народният представител Зарко Маринов. Като депутат той е избрал да бъде член на две от парламентарните комисии – за регионално развитие и земеделие и гори. Добрата новина е, че тази в бюджета на пътната агенция за тази година, са заложени средства за технически проект за третата лента на пътя Асеновград – Смолян, за която досега има само идеен проект. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на обхода на Чепеларе. „За момента имаме да решаваме още един проблем, по който работи г-н Камбарев – осигуряване на средства за отчуждителни процедури. След няколко месеца работа сме на финалната права да започне текущият ремонт на пътища в област Смолян – Соколовци – Баните, Пловдивци – Рудозем, Неделино – Златоград”, добави Маринов. Той съобщи, че в ход е подготовката на фонд с бюджет от 1,5 млрд.лв., с които да бъдат финансирани проекти на общините за пътища и ВиК-мрежи. В момента фондът се структурира и ще носи името ФОРС – Фонд за общинско развитие и сближаване.

„В другата област, в която работя, свързана със земеделието и горите, пред мен са стояли две основни задачи. Едната е свързана с белите петна и Програмата за развитие на селските райони, от която община Смолян, която е една от най-големите селски общини в страната, е изключена. Вторият въпрос е издадената заповед от служебния министър на земеделието през миналата година, с която беше намалена сечта във вековните гори с 30%, и от която горските предприятия търпят големи загуби. Това е станало без обсъждане, без да е било взето мнението на специалистите в горския сектор. В отговор на мой въпрос министър заяви, че въпросната заповед противоречи на нормативната уредба. Така че очаквам в най-скоро време тя да бъде отменена”, допълни народният представител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене