Ловната вечеринка на ЛРС-Благоевград – традиция с 98-годишна история

И тази година 260 ловци представители на 17-те ловни дружинки от благоевградското ловно сдружение се събраха в ресторанта на хотел “Езерец”, за да се повеселят и да поставят формалния завършек на отминалия сезон. По своя емоционален заряд и господстващо настроение ловнaта вечеринка на ЛРС-Благоевград съперничи на летните ловни събори в местността “Бачиново”. А най-хубавото е, че тези вечеринки и събори се превръщат в малки празници не само за ловците, но и за членовете на техните семейства.

Събитието се откри със ставане на крака и посрещане на дружественото ловно знаме със съпровод на химна на горноджумайските ловци, една от запазените марки на 110 годишната история на сдружението.

Специални гости на ловците от Благоевград бяха Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ, кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Валери Сарандев, представители на местни и регионални ведомства и институции.

В краткото си встъпително експозе дългогодишният председател на сдружението Иван Василев поздрави всички гости и за сетен път подчерта, че в ловния спорт отговорностите и задълженията на ловците винаги стоят преди удоволствието от приятните и вълнуващи емоции в ловното поле. А доказана истина е, че добрата слука е пропорционална на положените усилия и грижи за дивеча през цялата година.

Доброто настроение на присъстващите на ловната вечеринка непрекъснато растеше и достигна връхната си точка в най-дискутираната и емоционална част – търгът за отстреляни диви животни и ловната томбола. Участниците имаха възможност да наддават за различни видове космат и пернат дивеч, както и за блюда с печени риби и диви свине.

Най-голям интерес предизвика наддаването за 120 –килограмов глиган, предоставен за търга от Николай Стоименов. Точка на спора постави самият дарител с оферта от 300 лева. Похвално беше обявеното решение, посрещнато с аплодисменти, двете най-големи диви свине да бъдат предоставени като дарение на Дома за стари хора Благоевград.

В ловната томбола бяха включени различни полезни предмети за бита и качествени ловни аксесоари и костюми с единична цена над 50 лева, като общата сума за тях възлизаше над 4000 лева, отпуснати от бюджета на сдружението.

Съвсем естествено с най-голям интерес се очакваха късметлиите за двете ловни пушки – ловен автомат и ловна карабина в комплект с бързомер. Ловният автомат спечели ловецът Петко Кузманов от дружинката в с. Хърсово, а ловната карабина за втора поредна година отиде при жена – Десислава Иванова от с.Лешко.

На празник като на празник – за доброто настроение се грижеха популярните фолклорни изпълнителки – сестри Филатови.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене