В Санданско…. Отец Димитър Илчев отправя призив за събиране на средства! Да помогнем!

Събират се доброволни дарение за възстановяване на вековно училище в Благоевградска област.

С мисията се е заел енорийски свещеник в Санданско. Отец Димитър Илчев отправя призив за събиране на средства, с които да се спаси от разрушаване старото училище в село Лешница, строено преди сто години.

Намерението на настоятелството е сега то да се използва за неделно църковно училище. Сградата се намира непосредствено до църквата на Лешница „Света Марина“ и след като дълги години е място за ограмотяване на децата от селото, постепенно е изоставена и сега се руши.

Отец Димитър, който преди няколко десетилетия е учил в това училище, започна кампания за ремонт, информираха от църковното настоятелство в Лешница. Планира в едната от стаите да оформи музей на училищното дело в селото, тъй като са запазени различни предмети от миналото на селското школо. Другата част ще бъде отделена за неделно училище.

Свещеникът Димитър от пет години води занятия за християнско ограмотяване на децата от Лешница и е сигурен, че те, както и родителите им, биха искали тази дейност да продължи и то в обособено за целта място. Най-спешно сградата на училището се нуждае от ремонт на покрива, за да се спре разрушаването ѝ. Отец Димитър желае не само да възстанови дейността на школото, но и да го запази в автентичния му вид.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата за спасяване на училището в с. Лешница, може да направи дарение на посочената банкова сметка или да се свърже директно със свещеника на селото (тел. 0885 95 31 78).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене