Емил Илиев: Нови проекти ще променят живота на хората, най-важно е да отворим границата към братската община Берово!

Много нови проекти ще се осъществят в община Струмяни, а с изпълнението им ще се подобри животът на местните хора. А това е нашата кауза – да правим нашата община все по-позната в страната и в чужбина, да има тя все по-големи възможности, а жителите й да живеят все по-добре. Това каза навръх празника на общината кметът на Струмяни – Емил Илиев. Предстои благоустрояване на улици, изграждане на нови тротоари, откриване на новите социални комплекси в село Каменица, изградени по Оперативна програма „Региони в растеж”. Ще се открие Социален център в квартал Нова махала на село Микрево за хора в риск, ще се подмени водопроводната мрежа и ще се построи пречиствателната станция за отпадни води. Ще се направи цялостна подмяна на пътната настилка на двата километра между село Микрево и село Струмяни, като ще се изгради нова канализационна система и нов водопровод и тротоари.

„Този пътен участък е връзката и началото на пътя до новия граничен пункт “Клепало”. Стартирането на това КПП ще бъде възможност за жителите на общината да се отворят към съседната ни братска община Берово в Република Северна Македония за бизнес, туризъм и нови приятелства. С отварянето на транспортната инфраструктура нашите села от Малешевието вече няма да бъдат изолирани, а ще имат нов шанс за развитие”, каза още Емил Илиев.

Граничният пункт Клепало-Берово повече от две десетилетия присъства в предизборните кампании на различните политически партии, които са на власт. Надеждата на гражданите на Берово и на Струмяни за пускането на граничния пункт е от 40 години. Преди много години от македонска страна беше направена рехабилитация на пътя от Берово до граничния пункт Клепало, който е с дължина 5,7 километра, построена бе и сграда. Кметът Емил Илиев и местните хора отдавна настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Жителите на общината вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Изминалите две години на социална изолация са използвани от местната власт за реорганизация спрямо новите условия в развитието на света и нашата държава, за завършване на проектите от стария програмен период и за подготвяне, проектиране и изпълнение на новите инвестиционни проекти, които са съобразени с визията на кметския екип за развитие на община Струмяни.

Илиев сподели, че през изминалите две години на пандемия с ковид хората са се обединили и с присъщата на всички съпричастност и взаимопомощ ще успеят да излязат по-силни и по-мъдри от това предизвикателство. Кметът подчерта, че е дълг на всички да запазят наследеното и да предадат на поколенията силния дух и традициите на общината. Той благодари на тези, които обичат и помагат на община Струмяни.

„В днешния празничен ден пожелавам да бъдем здрави, да бъдем по-мъдри и по смирени, отворени за взаимопомощ и солидарност към нуждаещите се. Нека не забравяме, че развитието на нашата община зависи в най-голяма степен от нас. Нека надеждата и вярата в доброто никога не ни напускат и заедно да създаваме по-добрия утрешен ден”, с тези емоционални думи кметът поздрави всички с празника на община Струмяни.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене